Китай прекрати дебата за Синдзян в напрегнато гласуване в ООН

Пекин отхвърли твърденията за нарушаване на правата, включително принудителен труд, като "лъжата на века"

11:00 | 7 октомври 2022
Автор: Сара Дзен
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

ООН блокира дебат за нарушаването на човешките права в Синдзян от страна на Китай само няколко седмици след публикуването на осъдителен доклад по темата, като по този начин показа способността на Пекин да противодейства на влиянието на САЩ на световната сцена чрез съюзи в Глобалния юг.

Предложената от САЩ проекторезолюция на заседанието на Съвета по правата на човека на ООН беше отхвърлена в четвъртък в Женева, като 19 държави - включително Китай - гласуваха против нея. Седемнадесет бяха "за", а 11 се въздържаха. Сред тези, които подкрепиха Китай - влиятелен постоянен член на Съвета за сигурност - бяха мюсюлмански държави, които също са бенефициенти на инициативата на Пекин "Един пояс, един път", включително Пакистан, Казахстан, Индонезия, Катар и Обединените арабски емирства.

Сред въздържалите се бяха Индия, която отдавна мълчи по въпросите на Синдзян, тъй като се движи в собствените си напрегнати отношения с Пекин, и Украйна, чийто лидер Володимир Зеленски се обърна към президента Си Дзинпин с молба за помощ след нахлуването на Русия, но без успех.

Миналия месец Върховният комисар на ООН по правата на човека, чийто мандат изтича, публикува унищожителен доклад, в който обвинява Пекин в "сериозни нарушения на правата на човека" в Синдзян. Задържането на уйгури и други мюсюлмани, както и други нарушения в най-западния регион на Китай, могат да представляват "престъпления срещу човечеството", се посочва в доклада на ООН.

Пекин отхвърли твърденията за нарушаване на правата, включително принудителен труд, като "лъжата на века" и проведе обиколки за международни дипломати, които акцентираха върху политическата стабилност и икономическата трансформация на региона с размерите на Аляска.

Гласуването, което се нуждаеше от обикновено мнозинство, за да бъде прието, беше първото в 16-годишната история на Съвета на ООН, когато се гласува резолюция относно нарушенията на Китай в Синдзян. Резултатът от нея нанесе удар по доверието в ООН, която държи Китай и други големи сили отговорни по въпросите на правата на човека. Резултатът също така подчертава мощната роля, която малките икономики могат да изиграят в стремежа на Китай да намали влиянието на ръководените от САЩ блокове като Г-7, като формира съюзи за противодействие.

САЩ се опитват да мобилизират европейските и други съюзници да окажат натиск върху Китай във връзка със Синдзян, където администрацията на Байдън обвини Пекин в извършване на "геноцид". Няколко западни демокрации по-рано тази година бойкотираха Олимпийските игри в Пекин по този въпрос, а ЕС се присъедини към САЩ в предлагането на законодателство за забрана на стоки, произведени с принудителен труд.

Икономическото влияние на Китай обаче се оказа трудно за противодействие в световен мащаб, тъй като Пекин мобилизира развиващите се страни, нуждаещи се от финансова подкрепа, да гласуват заедно с него в критични моменти, особено по чувствителни въпроси като правата на човека.

През юни САЩ внесоха в ООН съвместно изявление, в което критикуваха Китай за нарушаването на човешките права в Синдзян и което събра 47 подписа, предимно от европейски съюзници. В отговор Куба изпрати писмо от името на Китай, подписано от 69 държави, предимно от Глобалния юг.

Мишел Тейлър, постоянният представител на САЩ в ООН, осъди гласуването в четвъртък в Туитър. Резултатът "срамно подсказва, че някои страни са свободни от контрол и им е позволено да нарушават безнаказано правата на човека", написа тя.

Помощник-министърът на външните работи на Китай Хуа Чунин видя нещата по друг начин, като заяви в Туитър: "Това е победа за развиващите се страни и победа за истината и справедливостта."