Германия смени политиката си и ще запази последните си три АЕЦ

Решението е взето предвид нарастващата икономическа война с Русия и бележи първото отклонение от политиката за отказване от ядрената енергия

17:02 | 17 август 2022
Обновен: 17:16 | 17 август 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Германия планира да отложи затварянето на последните три атомни електроцентрали в страната, тъй като се подготвя за възможен недостиг на енергия тази зима след като Русия ограничи доставките на газ, казаха германски правителствени служители за Wall Street Journal.

Макар и временен, този ход ще отбележи първото отклонение от политиката, започната в началото на 2000-те години за постепенно премахване на ядрената енергия в Германия и която с течение на времето беше залегнала в политическия консенсус.

Решението все още не е официално прието от кабинета на германския канцлер Олаф Шолц и вероятно ще изисква гласуване в парламента. Някои подробности все още се обсъждат, казаха трима висши държавни служители. Решението на кабинета ще трябва да се съобрази и с резултата от оценката на енергийните нужди на Германия, която ще приключи през следващите седмици, но според официалните лица е предрешена.

И все пак, въпреки че официалното решение може да бъде взето в рамките на седмици, правителството вярва, че са изпълнени две ключови условия, позволяващи временното удължаване на живота на трите оставащи централи, които сега се очаква да затворят на 31 декември: Германия е изправена пред вероятен недостиг на газ и оставянето на реакторите да работят по-дълго не създава опасения за безопасността, казаха служителите.

„Реакторите ще са безопасни до 31 декември и очевидно ще бъдат безопасни и след 31 декември“, каза високопоставен служител.

Планът подчертава колко дълбоко атаката на Москва срещу Украйна е разбъркала политиката в Европа и особено в Германия, която отдавна се радваше на тесни икономически отношения с Русия и чиято икономика беше силно зависима от руските доставки на природен газ.

Малко след инвазията г-н Шолц реши да увеличи военните разходи и да достави оръжие на Украйна, скъсвайки с годините на пацифизъм и законовата забрана за доставка на офанзивни оръжия в зони на конфликт. Решението за ядрената енергия, макар и ограничено и временно, ще наруши трето дългогодишно табу в германската политика.

Г-н Шолц намекна за решението миналата седмица, като за първи път заяви, че може да има смисъл последните три ядрени реактора на Германия да продължат да работят.

Говорителка на Министерството на икономиката, което контролира енергетиката, отрече правителството да е взело решение за удължаване на живота на централите, добавяйки, че това ще зависи от резултатите от оценката на енергийните нужди на Германия.

Удължаването на живота на трите централи след текущата им дата на затваряне не е панацея за надвисналата над Германия енергийна криза тази зима. В страната липсва най-вече природен газ, който се използва предимно за отопление и производство.

И все пак, позволявайки на централите, които заедно представляват около 6% от производството на електроенергия в страната, да продължат да работят, Берлин ще премахне необходимостта от замяната им с централи, захранвани с газ или въглища, позволявайки използването на газ на места, където няма как да бъде заменен с други горива.

Концентрираните въглищни централи вече бяха върнати в експлоатация, за да се предотвратят енергийни прекъсвания, след като Русия намали доставките на газ през юни, решение, което ще усложни плановете на Берлин за намаляване на емисиите на парникови газове и замърсяването на въздуха.

Правителството изготви и две заповеди, набелязващи мерки за намаляване на потреблението на газ и електроенергия в страната през следващите две години, включително чрез понижаване на температурата в обществените сгради. Енергийният регулатор на страната изчислява, че потреблението на газ ще трябва да бъде намалено с 20%, ако Германия иска да избегне недостиг на газ тази и следващата зима.

Не е ясно колко дълго реакторите ще продължат да работят след крайния срок през декември. Тримата служители споделиха, че удължаването ще бъде само за няколко месеца. Водещи фигури в Свободната демократическа партия, която е третият коалиционен партньор на правителството, казаха, че централите трябва да продължат да работят и през 2024 г.

Според официалните лица удължаването ще засегне само трите централи, които все още работят днес, като Берлин не обмисля повторно отваряне на инсталации, изведени от експлоатация по-рано, включително три, които бяха затворени миналата зима.

Процесът е изпълнен с технически, правни и политически пречки. Може да се наложи законите да бъдат изменени, за да се позволи на реакторите да работят и да получат свежо ядрено гориво. Може да се изисква комплексно сертифициране, както и застраховка и процедури за обработване на ядрени отпадъци.

Освен това въпросът е политически чувствителен. Преустановяването на ядрените централи беше инициирано от Социалдемократите и Зелените, водещите партии в настоящата коалиция, и се превърна в част от идентичността на партиите, особено за Зелените - партия, родена от антиядреното движение.

Водещи зелени политици вече приеха временното удължаване на производството на ядрена енергия. Лудвиг Хартман, лидер на парламентарната група на Зелените в провинция Бавария, каза, че животът на реакторите може да бъде удължен с „няколко месеца“, ако регионът е изправен пред риск от недостиг на електроенергия.

Опозиционните консерватори, партията на бившия канцлер Ангела Меркел, която значително ускори постепенното спиране на ядрената енергия след катастрофата във Фукушима през 2011 г., сега също подкрепят удължаването на живота на централите.

„Държавите по света [които продължават да използват ядрена енергия] не са по-глупави от нас“, каза Фридрих Мерц, председател на дясноцентристкия Християндемократически съюз, в скорошно радио интервю.

Въпреки че постепенното спиране от години се радва на огромна обществена подкрепа, скорошно проучване на социологическата група на Forsa Institut показа, че три четвърти от германците искат планираното затваряне на реакторите да бъде отложено. Forsa каза, че е регистрирала постепенна промяна в общественото мнение в полза на запазването на централите откакто Русия нахлу в Украйна през февруари.

Последните три германски атомни електроцентрали са Isar 2 в южната провинция Бавария, Neckarwestheim 2 в Баден-Вюртемберг и Emsland в Долна Саксония, които се управляват съответно от E.On SE, EnBW AG и RWE AG.

Говорител на EnBW каза, че компанията би била готова да обсъди удължаване на експлоатацията на своя реактор ако правителството поиска това. Говорителка на Preussen Elektra, дъщерното дружество на E.On, което управлява последната ядрена централа, отказа коментар. RWE не отговори веднага на искане за коментар.

Германия е изправена пред натиск от европейските си съюзници, включително изпълнителния орган на Европейския съюз, да удължи работата на последните си реактори като част от усилията на блока да се справи с задаващата се енергийна криза.

Министерството на икономиката и околната среда, ръководено от Роберт Хабек от Зелената партия, поръча първоначален стрес тест по-рано тази година, който установи, че ядрените реактори няма да помогнат за разрешаването на потенциална енергийна криза.

След като Русия намали износа на газ за Германия с 80% миналия месец, г-н Хабек поръча втори, по-обширен анализ, който ще вземе предвид възможния недостиг на газ тази зима.

Някои екологични групи вече обявиха, че ще предприемат правни действия срещу решението за отлагане на затварянето на централите.