ООН иска демилитаризирана зона за АЕЦ "Запорожие", Русия обяви повреда в охлаждането

Малко след началото на нахлуването им в Украйна руските войски превзеха най-голямата АЕЦ в Европа, където все още работят украинските екипи

09:02 | 12 август 2022
Обновен: 09:34 | 12 август 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Русия и Украйна се обвиняха взаимно за нов обстрел по най-голямата атомна електроцентрала в Европа в четвъртък, докато шефът на ООН предложи демилитаризирана зона на мястото на фона на опасения от катастрофа.

Украинската агенция "Енергоатом" съобщи, че комплексът в Запорожие е бил ударен пет пъти в четвъртък, включително близо до мястото, където се съхраняват радиоактивни материали. Назначени от Русия служители казаха, че Украйна е обстрелвала завода два пъти, прекъсвайки смяната на смените, каза руската информационна агенция ТАСС.

Съветът за сигурност на ООН се събра в четвъртък, за да обсъди ситуацията. Генералният секретар Антонио Гутериш призова и двете страни да спрат всички боеве в близост до централата.

"Съоръжението не трябва да се използва като част от каквато и да е военна операция. Вместо това е необходимо спешно споразумение на техническо ниво за безопасен периметър на демилитаризация, за да се гарантира безопасността на района", каза Гутериш в изявление.

Русия превзе АЕЦ "Запорожие" през март, след като нахлу в Украйна на 24 февруари. Заводът, близо до фронтовата линия на боевете, се държи от руски войски и се управлява от украински работници.

На срещата на Съвета за сигурност Съединените щати подкрепиха призива за демилитаризирана зона и призоваха Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да посети мястото.

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя каза, че светът е тласкан "към ръба на ядрена катастрофа, сравнима по мащаб с Чернобил". Той каза, че служители на МААЕ могат да посетят обекта още този месец.

Страните от Г-7 и отделно украинският президент Володимир Зеленски призоваха Русия да върне електроцентралата под контрола на Украйна.

„Само пълното изтегляне на руснаците... и възстановяването на пълния украински контрол върху ситуацията около съоражението може да гарантира възобновяване на ядрената сигурност за цяла Европа“, каза той във видео обръщение.

Франция повтори искането на Зеленски и каза, че руската окупация на обекта застрашава света.

„Присъствието и действията на руските въоръжени сили близо до централата значително увеличават риска от авария с потенциално опустошителни последици“, се казва в изявление на френското външно министерство.

Киев и Москва по-рано се обвиняваха взаимно за атаки срещу обекта Украйна също така обвини Русия, че е изстреляла ракети по украински градове от района на превзетата атомна електроцентрала, знаейки, че би било рисковано Украйна да отвърне на огъня.

Повредена система за охлаждане

В резултат на обстрела на Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) от въоръжените сили на Украйна е повредено оборудването на бризгалните басейни на системата за охлаждане на ядрени реактори, но важна инфраструктура не е засегната, каза Михаил Мизинцев, ръководител на Националния център за управление на националната отбрана (НЦУО) на Руската федерация, цитиран от "Интерфакс"

Бризгалните басейни са крайните поглътители на топлинна енергия. Те са съоръжения, служещи за охлаждане към околния въздух на циркулиращата техническа вода, отвеждаща топлината

„На 11 август подразделения на 44-та артилерийска бригада на въоръжените сили на Украйна от посока на Никопол обстрелваха Запорожката атомна електроцентрала с 152-мм оръдия“, каза Мизинцев на брифинг в четвъртък.

„В резултат на ударите са частично повредени топлоелектрическа централа за собствени нужди и оборудване за бризгални басейни на системата за охлаждане на ядрени реактори“, каза той и допълни, че "критичната инфраструктура на атомната електроцентрала не е повредена и не е нарушена работата на реакторите“.

Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Разполага с шест енергоблока ВВЕР-1000. Първият енергоблок е пуснат в експлоатация през декември 1984 г., шестият - през октомври 1995 г.

АЕЦ "Запорожие": как се разви кризата

    Март 2022 г.: Малко след началото на нахлуването им в Украйна руските войски превземат АЕЦ. На ръководството му е съобщено, че комплексът сега принадлежи на руската държавна ядрена енергийна компания "Росатом". Украински персонал продължава да управлява завода под руски контрол.

    Юли: Съобщава се, че руските сили са разположили ракетни установки в комплекса, превръщайки го във военна база.

    3 август: Международната агенция за атомна енергия казва, че централата е „напълно извън контрол“ и се нуждае от проверка и ремонт.

    5 август: Украинската ядрена агенция "Енергоатом" казва, че два изстрела от руски ракети са накарали нейните оператори да изключат реактор от електрическата мрежа.

    8 август: Украйна казва, че подновеният руски обстрел е повредил три радиационни сензора и е ранил работник. Подкрепяните от Русия местни власти казват, че украинските сили са ударили обекта с няколко ракетни установки.

    10 август: Външните министри от страните Г-7 казват, че Русия трябва незабавно да върне контрола върху централата на Украйна.

    11 август: Съобщава се за нови обстрели по централата, като Украйна и Русия отново се обвиняват взаимно.

Според украинските власти целта е АЕЦ "Запорожие" да бъде свързана с руската електропреносна мрежа и да захранва Крим, окупиран през 2014 г.

Според директора на украинската "Енергоатом" Петро Котин "за целта Русия умишлено поврежда електропроводите в централата, свързващи я с енергийната система на Украйна.

Преди няколко дни имаше атаки срещу три от четирите високоволтови електропровода. В момента АЕЦ "Запорожие" е свързана с мрежата с една линия за захранване на централата, което било "изключително опасно".

Котин описва пред германския Die Welt, че моментът на пълното изключване на централата от захранващата мрежа и постепенното преминаване към руската е най-опасният. Защото ако дизеловите генератори не успеят да захранят охлаждането на реактора, това може да доведе до разтопяването му. "Намираме се на една стъпка от катастрофата във Фукушима", описа той сериозността на ситуацията.