Петролът се стабилизира в очакване дали ще продължат преговорите с Иран

Фючърсите на West Texas Intermediate бяха малко променени, след като ралито от 2% в понеделник върна положителните нагласи

09:31 | 9 август 2022
Обновен: 13:08 | 9 август 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът задържа най-големия си ръст от повече от седмица, докато инвеститорите наблюдават ядрените преговори между САЩ и Иран и перспективите за търсене на фона на икономическо забавяне, предава Bloomberg. 

Фючърсите на West Texas Intermediate се търгуват без големи промени, след като ралито от 2% в понеделник върна положителните настроения след скорошния спад. Несигурността около доставките от Иран подпомогна покачването на суровия петрол с приключването на дългогодишните ядрени преговори, след като дипломати от Европейския съюз представиха на САЩ и Иран окончателен проект на споразумение за съживяване на сделката от 2015 г.

Фючърсите остават на по-малко от $5 над шестмесечно дъно и намалените обеми вероятно ще поддържат цените нестабилни. Суровият петрол може да продължи да отслабва, преди да поскъпне през зимата, тъй като САЩ прекратяват освобождаването на количества от стратегическите си запаси и влиза в сила ембаргото на ЕС върху руските доставки, казаха от Energy Aspects в понеделник.

„Рискът за петрола е изкривен надолу, като макро- и фундаменталните показатели показват слабост“, каза Гао Джиан, базиран в Шандун анализатор в Zhaojin Futures Co. Времевите спредове и маржовете на рафиниране са сред низходящите сигнали, докато връщането на иранския петрол също би тласкал цените надолу, добави той.

Петролът беше подложен на нестабилна търговия през последните месеци, тъй като опасенията относно глобалното забавяне навредиха на търсенето и компенсираха сигналите, че физическото предлагане все още е ограничено. Търговците ще следят отблизо потреблението, като данните от уикенда показват, че вносът на суров петрол в Китай се е повишил през юли от най-ниското си ниво от четири години насам, докато спадът на цените на дребно в САЩ може да стимулира повишено шофиране.

Докато петролните пазари остават в обратно контанго - възходящ модел на ценообразуване - ключовите диференциали са намалели, което предполага облекчаване на напрежението. Бързият спред на Brent, разликата между двата му най-близки контракта, беше 1,53 долара за барел във вторник, спад от 1,90 долара седмица по-рано.

Потоп от пазарни данни тази седмица може да предложи по-нататъшна насока, като Администрацията за енергийна информация на САЩ ще публикува своята краткосрочна перспектива по-късно във вторник. Месечните моментни снимки от групата производители ОПЕК и Международната агенция по енергетика ще последват в четвъртък.