Руската промишленост е изправена пред софтуерна криза

Чуждестранният стофтуеър, управляващ заводите в Русия, може да стане причина за рухването на цели индустрии

14:40 | 28 юни 2022
Обновен: 18:40 | 28 юни 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Зависимостта на Русия от чуждестранен софтуер за управление на заводите, фермите и петролните полета се превръща в едно от най-големите главоболия за местната индустрия, тъй като все повече ИТ доставчици се изтеглят от пазара в отговор на инвазията наредена от президента Владимир Путин в Украйна, пише Bloomberg.

Международните санкции и напрежението във връзка с войната принудиха индустриалните производители от Siemens AG до SMS Group GmbH да прекратят дейността си в страната, която някога беше един от най-големите им пазари. Компютърните им програми може би ще липсват повече от машините им.

Според Елена Семеновска, анализатор в IDC, специализирана в руските пазари, снабдяването със софтуер за автоматизирано проектиране и производство се превръща в сериозен проблем, който ще забави развитието. 

"Руските аналози в тази област са много по-слаби, а нуждата е голяма", казва Семеновская. "Но засега подходът е да се разчита на пиратството и остарелите копия, което е задънена улица и не е устойчиво."

Чуждестранният софтуер често е вграден директно в промишлените машини и контролира процеси с висока точност. Производителите на оборудване строго пазят интелектуалната си собственост и в много случаи не предоставят на клиентите си достъп до кодовете, използвани за управление на заводите им, заяви в интервю Сергей Дунаев, главен информационен директор на ПАО "Северстал". 

Според Дунаев при производството на стомана, при което се изисква точност в рамките на няколко стотни от милиметъра за продукти с висока стойност, дори малки отклонения могат да обезценят продукцията. 

Въпреки че руската икономика, подпомогната от високите цени на суровините, се развива по-добре от повечето прогнози след началото на войната, тя е изправена пред период на структурни промени, които я тласкат към рецесия. Производството на стомана в цялата страна е намаляло с 25-30 % след инвазията, заяви този месец собственикът на "Северстал" Алексей Мордашов. 

"Неоптимални" алтернативи
Руското правителство набляга на заместването на вноса, тъй като много индустрии бяха засегнати от по-ранна вълна от американски и европейски санкции след анексирането на Крим през 2014 г., но амбициите му не успяха да вземат предвид колко модерни съоръжения разчитат на програмирането. 

Само стоманодобивната промишленост е инвестирала около 3,2 трилиона рубли (59 млрд. долара) през последните две десетилетия, за да възстанови капацитета си след постсъветския упадък, по данни на Руската асоциация на стоманодобивната промишленост. Голяма част от тях са похарчени за оборудване, доставено от чуждестранни компании като Siemens, SMS Group и Danieli & C. Officine Meccaniche SpA, за да се повиши ефективността на сектора.  

"Всички отрасли са изправени пред едни и същи проблеми", каза Дунаев. "Много от процесите в съвременните звена се контролират от софтуер."

Излизането е предизвикателство за нефтената и газовата промишленост на страната, където местният софтуер представлява само 5-10 % от специфичните за отрасъла инструменти и често е "неоптимален", според първия заместник-министър на енергетиката Павел Сорокин.

Ситуацията се влошава от изчерпването на традиционните петролни находища в Русия, което принуждава производителите да използват трудно възстановими резерви, изискващи по-сложно оборудване и програми, ако страната иска да поддържа добива на сегашните нива. 

"Свръхсложният софтуер за сеизмични изследвания, за моделиране на пластовете, за сондиране и хидравлично разбиване няма да е необходим, ако нямаме оборудване за всички тези процеси", заяви Сорокин по-рано този месец на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

Внесени MES
Дори местното производство на храни, при което през последните години Русия постигна напредък във вътрешното земеделие, е изправено пред предизвикателства. Предприятията за преработка на месо в Ros Agro Plc, един от най-големите земеделски холдинги в страната, разчитат на вносни системи за изпълнение на производството или MES. 

"Ние сме критично зависими от европейските компании по отношение на MES и все още не знаем какво да правим, ако нещо се случи", заяви Максим Басов, председател на Ros Agro Plc, на форума в Санкт Петербург. 

Ако сривове в софтуера доведат до повреда на оборудването, заводите може да се нуждаят от резервни части, които са трудни за набавяне и все по-скъпи, каза Дунаев от Северстал. За да се избегнат подобни забавяния, той предложи участниците в отрасъла да си сътрудничат за създаването на база данни с резервни компоненти, която да може да се споделя при необходимост. 

Засегната е не само промишлеността. SAP SE и Microsoft Corp. трябва да спрат актуализациите и услугите си за руските компании през август, което оставя предприятията и правителствените служби, които разчитат на техния софтуер, потенциално уязвими към пробиви в сигурността и вируси.

Амбициите на Русия за 5G мобилна мрежа също бяха подкопани от войната, което породи опасения, че икономиката ще загуби конкурентоспособността си, тъй като се бори да поддържа съществуващите услуги, докато други държави модернизират инфраструктурата си. 

Новите системи няма да се появят за една нощ. Според Дмитрий Комисаров, разработчик на MyOffice, създаването на руската алтернатива на Microsoft Office е отнело почти десетилетие и около 100 милиона долара. 

"Необходимо е да се направи преглед на инвентара и да се определи какви решения липсват, а след това да се започне разработването им", казва Комисаров.