Петролът поскъпна след разочароващото увеличение на доставките от ОПЕК+

Картелът на производителите се съгласи на увеличение, което възлиза на едва 0,4% от световното търсене през юли и август

09:31 | 3 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът се насочи към шесто поредно седмично повишение, след като дългоочакваната среща на ОПЕК+ донесе само скромно увеличение на производството, което не успя да смекчи опасенията относно увеличаващия се дефицит на доставките.

Картелът на производителите се съгласи на увеличение, което възлиза на едва 0,4% от световното търсене през юли и август. Имаше спекулации, че саудитците се готвят да изпомпват значително повече като част от рестартиране на отношенията със САЩ и дори имаше предположения, че Русия може да бъде освободена от месечните споразумения за доставки на алианса.

Това не се случи, като West Texas Intermediate затвори с ръст от 1,4% след решението и се търгува близо до $116 за барел в Азия в петък. Шестмесечно продължително рали в щатския еталон - най-дългият подобен период от повече от десетилетие - сега изглежда ще продължи. Доклад, който показва, че американските запаси от суров петрол намаляват повече от два пъти повече от очакваното миналата седмица в началото на летния сезон на шофиране, подчерта нарастващия дефицит на доставките.

ОПЕК+ се съгласи да увеличи производството с 648 000 барела на ден за юли и август, което е с около 50% по-голямо от увеличенията, наблюдавани през последните месеци. Решението дойде, след като Европейският съюз одобри частична забрана за внос на руски петрол и след месеци на натиск от страна на Вашингтон върху Саудитска Арабия. Имаше съмнения, че групата ще бъде в състояние напълно да изпълни обещаните увеличения, като се има предвид, че те ще бъдат разпределени между членовете й, много от които се борят да увеличат производството.

Решението на ОПЕК+ на практика може да означава 132 000 барела на ден всеки месец действителен допълнителен добив от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Кувейт и Ирак, се казва в бележка от Citigroup Inc. Цените се повишиха през изминалата седмица, тъй като пазарите оцениха хода на ЕС, китайските блокади бяха отменени и летният сезон на шофиране в САЩ започна.

„Договореното увеличение на доставките изглежда голямо на хартия, но в действителност е много малко вероятно групата да успее да постигне тези производствени цели“, каза Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровини за ING Groep NV в Сингапур. „Руското производство вероятно ще се понижи през следващите месеци, тъй като санкциите започват да действат, докато има ограничен свободен капацитет сред другите членове."

Прогнозата на ING за Brent за средно 122 долара за барел през втората половина остава непроменена.

Петролът се повиши тази година поради възобновяващото се търсене, тъй като страните премахнаха вирусните ограничения, докато инвазията на Русия в Украйна намали предлагането от един от трите най-големи производители в света. Потенциалното възраждане на потреблението в Китай, най-големият вносител на суров в света, сега заплашва да добави още по-голям натиск върху цените.

Увеличаването на доставките от ОПЕК+ няма да е достатъчно, за да балансира пазар, който се измества към дефицит поради възстановяването на търсенето в Китай, се казва в бележка от Goldman Sachs Group Inc. Банката заяви, че очакванията й за продукцията от алианса са изкривени в посока надолу, предвид европейската забрана за руски внос и липсата на напредък в преговорите с Иран. Тя повтори прогнозата си за Brent средно 125 долара за барел през втората половина.

Съобщението на ОПЕК+ също не оказа голямо влияние върху структурата на пазара на петрола. Бързият спред на Брент беше 2,60 долара за барел – възходящ модел, при който краткосрочните цени са по-високи от тези по-далеч – в сравнение с 2,73 долара при затварянето в сряда.

Запасите от суров петрол в САЩ спаднаха с около 5,1 милиона барела миналата седмица, повече от средната оценка за спад от 2,1 милиона барела, според доклад на Администрацията за енергийна информация в четвъртък. Запасите от бензин в района на Ню Йорк спаднаха до най-ниското ниво от 2017 г.