Швеция се насочва към слънчевата енергия, за да запълни енергийните си нужди

Въпреки че липсата на слънчева светлина е пречка, всеки нов капацитет за производство на електроенергия ще намали вноса от Европа, където цените са над три пъти по-високи

14:55 | 28 май 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Швеция, известна с дългите си тъмни зими с почти никаква дневна светлина, преживява бум на слънчевата енергия. Използването на всяка слънчева светлина в страната се очертава като най-бързото решение за запълване на част от празнината, оставена от два затворени ядрени реактора в южната част на Швеция, където са разположени най-големите градове и индустрии. С натрупването на недостиг на енергия в региона и желанието на потребителите да си осигурят зелена енергия на стабилни цени, слънчевата енергия бързо настига вятърната, тъй като разработчиците поставят панели на покривите и на недостатъчно използваните земи в населените места, пише Bloomberg.

Въпреки че липсата на слънчева светлина е пречка, всеки нов капацитет за производство на електроенергия ще намали вноса от Европа, където цените са над три пъти по-високи от тези в останалата част на Швеция. Проектите се изграждат бързо и защото разработчиците влизат директно в сделки за продажба на електроенергия с потребителите и не зависят от държавната подкрепа, каза Харалд Оверхолм, главен изпълнителен директор на Alight AB, която този месец започна изграждането на най-голямата слънчева електроцентрала в Швеция.

Дружествата се стремят към бързо увеличаване на капацитета, който през тази година ще достигне 2 гигавата. Това е повече от двата ядрени реактора в Рингхалс, които бяха спрени през 2020 г., и ще запълни разликата с Дания, която рано навлезе в индустрията в региона.

"Ние сме много добри в сключването на договори директно с търговски партньори, които използват енергия и това е движещата сила на нашето развитие", казва Харалд Оверхолм, главен изпълнителен директор на Alight.

Ядрена дупка

Изминалата зима показа дупката, оставена от двата атомни реактора, като правителството е изправено пред задачата да разреши този проблем. Макар че огромните проекти за водни и вятърни централи контролират цената на електроенергията в рядко населените северни райони, липсата на производствен капацитет и претоварените мрежи принуждават южните райони понякога да внасят електроенергия.

На юг се намират големи потребители като стоманодобивния завод на SSAB AB и заводите за хартия и целулоза на Stora Enso Oyj. Но търсенето и по-високите цени на електроенергията в региона не са били достатъчни, за да се преодолее процесът на издаване на разрешителни за нови вятърни електроцентрали и разширяване на мрежата. Общините и домакинствата остават скептични към големите турбини и много видимата енергийна инфраструктура в гъсто населените райони.

Разработчиците на слънчева енергия не са изправени пред същия проблем. Те използват неизползвани земи или инсталират панели на покривите, което много улеснява вписването в околната среда. Повечето от по-големите проекти също така си осигуряват дългосрочни сделки за продажба директно с клиентите, които са достатъчни, за да излязат на печалба без държавни субсидии. Купувачите остават по-малко изложени на много променлив пазар.

"В проучванията на общественото мнение слънчевата енергия е два пъти по-популярна в Швеция от вятърната", казва Оверхолм. "Тя не пречи, създава повече биоразнообразие, не изключва други начини на използване на земята в дългосрочен план, не променя гледката към хоризонта, не създавам никакви звуци, има малко неща, на които да се противопоставим."

Този месец Alight стартира 18-мегаватовия проект в Скуруп, който ще продава продукцията си на компания за ресторантьорски услуги. Той последва подобна сделка със Swedbank AB за друг обект в Линкопинг. Компанията планира да изгради поне още 600 мегавата мощности в южната част наШвеция през следващите две години.  

Други компании като Helios Nordic Energy AB, OX2 AB и European Energy A/S също планират нови мощности.

Липса на слънчева светлина

Но компаниите са изправени пред голямо предизвикателство - липсата на слънчева светлина. През най-тъмния месец декември южните райони на Швеция получават само около половината от слънчевите часове в сравнение с Мюнхен или около една четвърт в сравнение с Мадрид.

Това означава, че един мегават слънчева енергия в страната може да произведе само около 14% от електроенергията, която произвежда един мегават ядрена мощност, работеща денонощно през дългите тъмни зими, когато търсенето на електроенергия достига своя връх.

Предизвикателството означава, че соларната индустрия в скандинавския регион все още изостава от другите европейски държави - Германия с 55 гигавата и Испания с 16 гигавата, сочат данни на Bloomberg NEF.

Според Кристиан Холц, консултант по енергийните пазари в Merlin & Metis AB в Стокхолм, въпреки че добавеният капацитет не е в състояние да замени напълно затворените реактори, той ще понижи цените в южната част на Швеция.

"Ако погледнем към Германия, която също затвори ядрени централи и изгради много соларни мощности, ще видим ясен ефект върху цените с много ниски нива в средата на деня", каза той. "Започваме да добавяме и доста големи обеми в Швеция, което ще доведе до промяна".