Юли е вероятната дата за вдигане на лихвите на ЕЦБ, сигнализира Лагард

Нарастваща част от Управителния съвет вече говори за вдигане на лихвата през лятото

11:01 | 21 май 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард каза, че първото увеличение на лихвените проценти от повече от десетилетие може да дойде през юли, но омаловажи идеята за повдигане с 0.5% на фона на опасенията за икономическата експанзия, пише Bloomberg.

Нарастваща част от Управителния съвет вече говори за вдигане на лихвата през лятото, а Лагард каза пред холандска телевизия, че увеличението може да бъде направено „седмици“ след като нетното изкупуване на облигации приключи в началото на следващото тримесечие – в съответствие с насоките на ЕЦБ.

„Ще следваме пътя на спиране на нетните покупки на активи“, каза тя. "След това, някъде след това - което може да бъде няколко седмици - повишаване на лихвените проценти."

Служителите на ЕЦБ се тревожат все повече от рекордната инфлация, като избраха да се съсредоточат върху опасностите от неконтролируемите цени вместо опасенията за инвазията на Русия в Украйна и подновените проблеми във веригата на доставки, които провалиха възстановяването от пандемията.

В знак на опасенията за инфлацията, Клаас Нот от Централната банка на Нидерландия тази седмица стана първият член на Управителния съвет, който предложи идеята за повишение от 50 базисни пункта на заседанието на ЕЦБ през юли, макар и само ако данните се влошат.

Запитана за възможно увеличение на този размер, Лагард каза, че „не е нещо, което мога да ви кажа в този момент“, подчертавайки, че споделя „същата посока на мислене“ с Нот, но също така, че икономическият растеж не трябва да бъде рискуван.

„Трябва да се уверим, че това върви достатъчно постепенно, за да не дръпнем спирачките на кола, която се движи“, каза тя. „Трябва да забавим инфлацията, но не можем да губим скорост.“

С инфлацията почти четири пъти над целта от 2% и по-голямото повишение на лихвите от Федералния резерв на САЩ, критиците обвиниха ЕЦБ - чиято лихва по депозитите в момента е -0,5% - че се движи твърде бавно. Лагард не се съгласи.

„За момента не мога да намаля цената, която се плаща за един хляб, защото лихвата няма нищо общо с това в момента“, каза тя.