Задръстванията в Панамския канал ще продължат поне още половин година

Корабите, минаващи през канала, се увеличиха с 18% през април, отчасти заради задръстванията в пристанищата на Калифорния

15:15 | 20 май 2022
Обновен: 18:38 | 20 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Източниците на забавяне в глобалното корабоплаване, които разтърсват индустриите и потребителите в ерата на пандемията, бяха очевидни за политиците, икономистите и инвеститорите, които се събираха за латиноамериканския икономически форум в Панама тази седмица.

Имаше 101 кораба, които чакаха своя ред, за да пропътуват 64-те километра през Панамския канал в сряда, шест повече от средното до момента тази година, според данни, събрани от Bloomberg.

Каналът отчита рекордни количества товари, преминаващи през шлюзовете му през последната фискална година, тъй като облекчаването на търговските ограничения между Китай и САЩ отвори пазара за зърнени храни, свинско месо и втечнен природен газ.

Разширяването на прохода на стойност 5,25 милиарда долара, което беше открито през 2016 г., позволява на по-големите кораби от Азия да достигат по-лесно до източното крайбрежие на САЩ. Така те могат да избегнат продължаващите задръствания в най-големите пристанища на САЩ в Калифорния.

Азиатският внос към западното крайбрежие на САЩ е намалял с 3,4% през първото тримесечие спрямо година по-рано, докато броят на стоките, влизащи през източното крайбрежие, се е повишил с 12,9%, според платформата за анализ на пазара на товари Xeneta. Тези, които пътуват към пристанища в Мексиканския залив, са се увеличили с 31,1%, се казва в съобщението.

Все пак ефектите от китайските блокади започват да се усещат. След като броят на корабите, движещи се през канала, се увеличи с 18% през април спрямо същия месец на миналата година, този месец каналът изпитва забавен ефект от политиката на Пекин за нулев Covid, каза администраторът на Панамския канал Рикаурте Васкес в интервю от събитието. Текущите условия на Панамския канал вероятно ще останат същите през следващата половин година, добави той.

Пристанищата от Азия до САЩ са засегнати от блокирането, което ограничава производството в момент, когато индустрията обръща голямо внимание на това дали инфлацията влошава покупателната способност, с оглед сезона на отпуските, добави той.

Истинското задръстване обаче е в сектора за природен газ. Прогнозното време за изчакване на танкери за втечнен природен газ, които искат да преминат от Тихия океан до Карибско море, е 15 дни, според данните на Панамския канал - двойно повече от средното досега тази година.

След като производството се научи как да живее с Covid, ситуацията трябва да се стабилизира, каза Васкес. Докато възобновяването е постепенно, тогава корабоплаването ще може да се адаптира, като пазарът все още е „много силен по отношение на наличността на кораби“.

„Може би темпото е различно и може би произходът и дестинацията ще се изместят донякъде, но след като блокирането се нормализира, може да се предвиди, че поръчките ще потекат и след това ще ги последват и продуктите“, каза той.