Корабният гигант Япония представи предложение за въглероден данък за индустрията

Планът ще събере повече от 50 милиарда долара годишно за почти 1 милиард тона емисии в сектора

11:46 | 3 май 2022
Обновен: 12:46 | 3 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Япония е заявила пред глобалния регулатор на корабоплаването, че ще подкрепи въглеродния данък за събиране на повече от 50 милиарда долара годишно, което е голяма стъпка от втората по големина на флота си нация в света за справяне с емисиите от морския транспорт.

Предложението до Международната морска организация (IMO) е едно от най-значимите от страна на водеща корабоплаваща страна и идва, докато се засилва дебатът за това как да се декарбонизира морската търговия, която генерира почти 3% от глобалните емисии на парникови газове, повече, отколкото произвежда Германия, пише Financial Times.

Секторът, жизнената сила на световната търговия, е труден за декарбонизиране поради разнообразието му - от фериботи до огромни танкери - и защото чисти горива като зелен водород, амоняк или метанол все още не са налични в мащаб.

Предложението на Япония e индустрията да плаща 56 долара за тон CO2 от 2025 до 2030 г., което ще набере повече от 50 милиарда долара годишно при почти 1 милиард тона емисии от корабоплаването. Япония също така предлага увеличаване на разходите на всеки пет години до 135 долара на тон от 2030 г.

„Искаме да предложим схема, която да събира пари от кораби, използващи изкопаеми горива, и да върне парите на кораби с нулеви емисии“, за да помогнем на операторите на щадящи околната среда кораби да възстановят първоначалните си инвестиционни разходи, каза служител на японското морско бюро, който е участвал в съставянето на предложението.

Япония е третият по големина корабостроител в света и се очаква Токио да помогне за начертаването на курс между западните амбиции относно изменението на климата и икономическите опасения на развиващите се страни преди критичните срещи на IMO тази пролет.

Към днешна дата само Маршаловите и Соломоновите острови са предложили смислен финансов стимул за декарбонизиране на корабоплаването от 100 долара за тон CO2. Международната камара на корабоплаването, лобито на индустрията, настоява за такса в размер на 63 цента на тон CO2, за да създаде фонд за изследвания, което според много държави-членки отвлича вниманието от по-съществени дискусии относно въглеродния данък.

Развиващите се страни искат всички приходи, събрани от въглеродния данък върху корабоплаването, да бъдат използвани за компенсиране на последиците от изменението на климата и всяка загуба на търговия. Индустрията иска да насочи средствата обратно към плащането за декарбонизация и необходимата инфраструктура.

Многостранните преговори в рамките на IMO ще се опитат да решат вида на финансовите стимули за намаляване на емисиите в корабоплаването, вариращи от системи за търговия с въглерод и налози до отстъпки за „зелени“ плавателни съдове.

Китай, с подкрепата на Аржентина, Бразилия, Южна Африка и ОАЕ, предложи налагане на такса за кораби под определен еталон за въглеродна ефективност — вместо да зависи от горивото, което използват, както предлага Япония — и награждаване на кораби над определен праг.

Японският служител каза, че корабната индустрия вярва, че системата за данък върху въглеродните емисии „им позволява да изчислят колко трябва да платят, за да могат да направят точен план за финансиране“.

Той каза, че цифрите, дадени от Япония, могат да се променят в зависимост от това как се развиват разходите за амоняк и водород за горива с нулеви емисии през следващите години.

Аойфе О’Лиъри, главен изпълнителен директор на Opportunity Green, група за екологични действия, каза, че „невероятно бързата“ скорост, с която Япония се стреми да постигне споразумение – до следващата година за прилагане през 2025 г. – е окуражаваща.

Активистите обаче бяха разочаровани, че японското предложение обхваща само емисиите, произведени на борда на кораби, и не покрива емисиите, генерирани по време на производството на горивата. Това би означавало, че горивата, произведени с помощта на въглеводороди, ще бъдат третирани еднакво с тези, произведени с помощта на възобновяеми източници на енергия.

„Би било несправедливо да караме развиващите се страни да поемат непропорционални разходи за справяне с глобален проблем, който те не са създали“, каза един делегат от Латинска Америка относно предложението.