Задръстването от кораби в най-голямото пристанище в света само ще расте

Напливът от кораби в Шанхай забави графика за плаване на контейнерни кораби с около седмица

09:02 | 13 януари 2022
Обновен: 11:29 | 13 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Корабите, които искат да избегнат причинени от Covid закъснения в Китай, се насочват към Шанхай, причинявайки нарастващо задръстване в най-голямото контейнерно пристанище в света.

Корабните фирми правят промяната в курса, за да избегнат закъснения в близкия порт Нинбо, който спря някои транспортни услуги до пристанището след избухването на огнище на Covid-19, според спедитори и експерти. Корабите също се пренасочват към Ксиамен на юг, показват данните за корабоплаването на Bloomberg.

Тези отклонения допринасят за новата вълна от задръствания, пред които са изправени китайските пристанища, тъй като все по-голям брой градове се справят с огнища на коронавируса. Строгото тестване на работници и шофьори на камиони преди празника на Лунната Нова година в края на този месец допълнително подчертава вече обтегнатите вериги за доставки, докато пандемията навлиза в третата си година.

shanghai shipping

В технологичния център на страната Шенжен на юг, тестването на жители и шофьори на камиони означава, че на пристанището се е образувала опашка от кораби. Това накара терминалът Шекоу да започне да ограничава приемането на стоки, което означава, че от петък пълните контейнери могат да се превозват до порта само три дни преди да пристигнат корабите, каза операторът на терминала във вторник.

Междувременно северният китайски град Тиендзин нареди на работниците да вземат половин дневна почивка за тестване, докато властите се опитват да ограничат варианта Омикрон. Капацитетът на камиони се оценява на половината от нормалните нива и шофьорите трябва да бъдат тествани всеки ден, преди да влязат в пристанището, каза Алекс Хершам, главен изпълнителен директор на цифровия спедитор Zencargo.

Това огнище сега се разпространи в пристанищния град Далиан, като двама души, пътували до там от Тиендзин, потвърдиха, че имат варианта Омикрон.

Напливът от кораби в Шанхай забави графика за плаване на контейнерни кораби с около седмица, казаха спедитори. Тези закъснения могат след това да се разпространят навън към вече задръстени пристанища в САЩ и Европа, казаха те.

„Проблемът със задръстванията на пристанището ще продължи да оказва влияние върху циклите на попълване на запасите през това тримесечие, наред с пробива на Омикрон и предстоящото затваряне за китайската Нова година в Китай“, каза Джош Бразилия, вицепрезидент за веригата за доставки в логистичната компания project44.