Биткойн е напът да отбележи рекордна серия загуби

Криптовалутата ще изпрати седма поредна седмица със спадове, освен ако цената ѝ не се повиши през уикенда

10:00 | 14 май 2022
Обновен: 11:45 | 14 май 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Erhan Demirtas/Bloomberg
Снимка: Erhan Demirtas/Bloomberg

Криптовалутите отбелязват големи загуби в петък (13 май), като цената на биткойн е близо до 30 хиляди долара, а токенът се насочва към рекордно дълга губеща сесия на фона на колапса на TerraUSD, т.нар. стейбълкойн, който удари пазарите, пише Reuters.

Криптоактивите също бяха засегнати от по-широките разпродажби на рискови инвестиции на фона на тревогите около високата инфлация и повишаването на лихвените проценти. Настроенията са особено крехки, тъй като токените, които са свързани с долара, са несигурни.

Биткойн - най-голямата криптовалута по пазарна капитализация, успя да се оттласне от дъното в рамките на сесията в Азия и достигна цена от малко над 30 хиляди долара - повишение от 5%, преди обяд българско време. Криптовалутата отбелязва нещо като възстановяване от 16-месечното дъно, което достигна в четвъртък, когато цената ѝ падна до 25,4 хиляди долара.

Цената на биткойн обаче остава далеч над нивата от миналата година от около 40 хиляди долара и освен ако не отчете възстановяване през уикенда, се насочва към рекордната седма поредна седмица на загуби.

“Не смятам, че най-лошото е приключило”, заяви Скоти Сю, инвестиционен директор на Axion Global Asset Management.

“Мисля, че ще има още понижения в идните дни. Мисля, че имаме нужда да видим интересът да се срива много повече, така че спекулантите наистина да се оттеглят и след това пазарът ще се стабилизира”, добавя той.

TerraUSD проби фиксираната си цена спрямо долара тази седмица, след като механизмът, който трябваше да държи стабилен стейбълкойна, използвайки друг дигитален токен, се разпадна под натиска за продажба. Валутата се търгува за около 10 цента преди обяд българско време.

Тетер, най-големият стейбълкойн, чийто разработчици твърдят, че е подкрепен от доларови активи, също усети натиска и поевтиня до 95 цента в четвъртък, сочат данни на CoinMarketCap, но цената му отново достигна един долар в петък.

Разпродажбите почти свиха наполовина общата пазарна капитализация на криптовалутите от ноември насам, но паниката настъпи в последните сесии заради трусовете при стейбълкойните.

Някои токени са обвързани с цената на традиционните активи - най-често с долара, и са основни посредници за прехвърляне на пари между криптовалутите или конвертиране на баланси във фиатни пари.

“Около половината от всички биткойни и етери, търгувани на борсите, са срещу стейбълкойни, основно USDT или тетери”, посочват анализатори на Morgan Stanley.

“За тези видове стейбълкойни пазарът трябва да вярва, че техният емитент държи задоволително ликвидни активи, които могат да бъдат продадени във времена на пазарен стрес”, допълват експертите.

Операционната компания зад тетер твърди, че има необходимите активи в държавни ценни книжа, кеш, корпоративни облигации и други продукти. Токенът обаче вероятно ще бъде подложен на допълнителни тестове, ако тейдърите продължат да разпродават и анализаторите са притеснени, че натискът може да се пренесе на финансовите пазари.

Етер, втората критптовалута по пазарна капитализация, се търгува за около две хиляди долара в петък, след като поевтиня до 1700 долара ден по-рано. Цените на биткойн и етер са с около 60% по-ниски спрямо достигнатите пикови нива през ноември.

Акциите на компаниите, занимаващи се с криптовалути, също бяха засегнати. Цените на книжата на Coinbase се възстановяват, но все още са с около 50% по-ниски - спад, който беше отчетен за малко повече от седмица.

В Азия цените на акциите на листнатите на борсата в Хонконг Huobi Technology и BC Technology Group регистрират над 17-процентен спад за седмицата.

На фона на трусовете Nomura заяви в петък, че ще започне да предлага биткойн деривати на клиентите си - последно навлизане на традиционна финансова институция в класа активи.