Петролът продължава да се понижава - пазарът се бори с бурната търговия

Допълнителна волатилност внася и несигурността за европейската забрана за внос на руски петрол

09:30 | 12 май 2022
Обновен: 13:15 | 12 май 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Петролът възобнови спада си, тъй като последиците от войната на Русия в Украйна и възраждането на Covid-19 в Китай продължават да разтърсват пазара пише Bloomberg.

През тази седмица Фючърсите на West Texas Intermediate се колебаеха сериозно, като паднаха под 99 долара за барел и се изкачиха до 110 долара. Инвеститорите преценяват множество новини - от намаляващите запаси от горива в САЩ преди летния автомобилен сезон, през растящата инфлация до перспективите за затваряне заради вируса в Китай.

Допълнителна волатилност внася и несигурността относно предложената от Европейския съюз забрана за внос на руски петрол. ЕС вече беше смекчил потенциалните санкции, но Унгария затвърди позицията си срещу ембаргото. По-късно в четвъртък Международната агенция по енергетика ще представи актуална информация за цялостния петролен пазар.

oil 12.05.2022

" Става дума за един много волатилен пазар в рамките на сравнително тесен диапазон от 100 до 110 долара за барел", заяви Стивън Иннес, управляващ партьор в SPI Asset Management Pte. "Цените на петрола вероятно ще останат с ограничен марж, докато Китай или не промени политиката си по отношение на Covid, или не излезе от локдауна."

Петролът скочи с около 6% в сряда, след като падна с около 9% през предходните две сесии. Запасите от дестилати в САЩ - категория, която включва дизеловото гориво - спаднаха до най-ниското си ниво от 2005 г. насам миналата седмица, докато запасите от бензин намаляха за шеста седмица, по данни на Администрацията за енергийна информация (EIA).

Въпреки че търсенето на горива на вътрешния пазар спадна миналата седмица, запасите се свиват, тъй като американските рафинерии изнасят повече продукти, за да покрият недостига на барели от Русия. Купувачите избягват енергията от производителя от ОПЕК+ заради инвазията му в Украйна, която наруши търговските потоци и доведе до по-голяма нестабилност на петролния пазар.

Нахлуването на Русия разпали глобалната инфлация, повишавайки цените на всичко - от храните до горивата. Индексът на потребителските цени в САЩ за април се повиши повече от очакванията на анализаторите, което засилва аргументите за агресивно затягане на паричната политика. Американските цени на дребно на бензина и дизела вече са рекордни.

Според публикуваните в сряда данни на EIA запасите от дестилати в САЩ са намалели с 913 000 барела през миналата седмица до 104 млн. барела. Запасите от суров петрол са се увеличили с 8,5 млн. барела. Активният автомобилен сезон в САЩ започва в края на този месец.