Войната нанася нови удари върху автомобилните производители в Европа

Продажбата на нови леки автомобили в Европа е спаднала с 19% през март

08:00 | 21 април 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Войната в Украйна задълбочава затрудненията на европейските производители по веригата за доставки, като подкопава очакванията за възстановяване на продажбите на автомобили в региона и се разпростира върху индустриални гиганти като Siemens Energy AG, пише Bloomberg.

Регистрациите на леки автомобили в Европа са спаднали с 19% през март, съобщи в сряда Европейската асоциация на автомобилните производители. Това беше деветият пореден месечен спад на фона на спирането на производството поради войната в Украйна, която засегна местните доставчици. 

"Недостигът на части и спирането на производството, свързано с войната в Украйна, ще ограничат предлагането на автомобили и ще забавят очакваното възстановяване на продажбите", пише в бележка анализаторът на Bloomberg Intelligence Майкъл Дийн. 

Регистрациите на автомобили изостават от очакванията след рекордно ниските нива през миналата година, когато поради липса на полупроводници заводите не работеха. Продължаващият спад сочи към задълбочаваща се криза във веригата на доставки за производителите. Миналата седмица Volkswagen AG предупреди за още по-големи проблеми с доставките и непредсказуеми колебания в цените на суровините, тъй като основният производител на никел, алуминий и стомана Русия изпитва по-голям натиск от санкциите. 

В сряда производителят на електрогенератори Siemens Energy AG заяви, че е засегнат от "задълбочаване на съществуващите ограничения по веригата за доставки", които натежават върху приходите и рентабилността. Миналия месец BMW AG намали очакваната възвръщаемост от производството на автомобили заради последиците от инвазията. 

Car sales

За производителите на автомобили нахлуването на Русия в Украйна наруши работата на местните доставчици на кабелни снопове, принуждавайки VW и BMW временно да спрат производството. Производителите на автомобили също така започнаха отново да намаляват очакванията си за подобряване на наличността на полупроводници, като сега се смята, че затрудненията ще продължат и през следващата година. Докато търсенето продължава да превишава предлагането, рекордната инфлация в еврозоната може да започне да влияе върху решенията за покупка, според прогнозата на LMC Automotive.

Carmakers 01

Междувременно стана ясно, че продажбите на автомобили на Renault SA в Русия, нейния втори по големина пазар, са потънали миналия месец, тъй като френският автомобилен производител преустанови работата на заводите си и планира да се изтегли от страната.

Доставките на автомобили Lada, произвеждани от руското предприятие на Renault, са намалели с 56% през март в сравнение със същия месец на миналата година, според изявление от сряда. Това е деветият пореден месечен спад за марката, която води началото си от съветската епоха.

Lada

Продажбите на Лада вероятно ще продължат да намаляват поради санкциите заради руската инвазия в Украйна, които затрудняват търговията и възпрепятстват вноса на ключови части, необходими за производството. Автомобилите се произвеждат от предприятието AvtoVaz на Renault в два руски завода, които са спрени или работят с намален капацитет от началото на войната.

Предприятието AvtoVaz, което Renault притежава мажоритарно, превърна френската фирма в най-изложения на конфликта автомобилен производител. Миналия месец производителят обяви, че спира производството в собствения си завод в Москва и оценява възможностите за AvtoVaz. 

Като цяло обемът на продажбите на леки и лекотоварни автомобили на Renault в Русия е спаднал с 64% през март в сравнение със спад на продажбите в световен мащаб от 25%.

Renault преразгледа в посока надолу финансовите си прогнози за тази година във връзка с решението за Русия и планира да отпише стойността на бизнеса, който в края на миналата година бе оценен на 2,2 млрд. евро. 

Renault поскъпна с 2,1% в началото на търговията в Париж в сряда. От началото на инвазията компанията е загубила около 28% от пазарната си стойност. 

АвтоВАЗ обвини за престоя на завода липсата на електронни компоненти. Работниците са в продължителен отпуск тази седмица, съобщиха от предприятието, с намерението да възобновят дейността. 

Отвъд автомобилното производство
Досега европейските промишлени предприятия са понасяли основната тежест на влошените от войната дефицити във веригата на доставки. Компаниите за потребителски стоки също се сблъскаха с натиск върху разходите, но Heineken NV и Danone SA отчетоха високи продажби на бира и бутилирана вода за последното тримесечие, възползвайки се от облекчаването на ограниченията на Covid в голяма част от света. 

Въпреки новите забрани в Китай L'Oreal SA също отчете по-добри от очакваното продажби на козметика. Миналата седмица химическият гигант BASF SE отчете скок на печалбата, след като по-високите цени компенсираха нарастващите разходи за енергия. 

Прогнозите за автомобилната индустрия не са оптимистични
Продажбите в Европа едва ли ще се подобрят през тази година, като инфлацията вероятно ще потисне основното търсене, се казва в доклад на LMC Automotive. Компанията намали прогнозата си за ръста в Западна Европа до едва 0,4 %, като очаква доставките да възлязат на 10,63 милиона, което е доста под границата от 14 милиона, която индустрията беше достигнала преди пандемията. Потребителските цени в еврозоната се повишиха до рекордните 7,5 % през март спрямо предходната година, надхвърляйки прогнозите и нараствайки от 5,9 % през февруари. 

"Войната ще засегне и основното търсене чрез по-висока инфлация и по-ниски реални доходи", заяви LMC. "Поне засега търсенето все още изпреварва предлагането."