Продажбите на автомобили в Европа отчитат най-слабия февруари в историята

Войната в Украйна задълбочава затрудненията с доставките

14:20 | 17 март 2022
Обновен: 17:15 | 17 март 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Продажбите на автомобили в Европейския съюз достигнаха най-ниското си месечно ниво за февруари, тъй като производителите се подготвят за още по-големи смущения в производството поради проблеми във веригата за доставки, изострени от войната в Украйна, посочва Bloomberg.

Регистрациите на нови автомобили в ЕС са намалели с 6,7% до по-малко от 720 000 за месеца, съобщи Асоциацията на европейските автомобилни производители в четвъртък. Ако се включат Обединеното кралство и страните от асоциацията за свободна търговия, продажбите са намалели с 5,4%. Това е по-голям спад, отколкото през януари, и удължава серията от месеци на свиване в индустрията до осем.

"Търсенето на автомобили в Европа вече беше слабо, преди нахлуването на Русия в Украйна да доведе до спиране на производството и недостиг на компоненти, което допълнително ще забави възстановяването на продажбите на автомобили в Европа през 2022 г.", казват в бележка анализаторите на Bloomberg Intelligence, ръководени от Майкъл Дийн. 

cars eu

Индустрията е изправена пред трудна година, тъй като продължителният недостиг на полупроводници, войната в Украйна и новите огнища на Covid в Китай допълнително натоварват и без това натоварените вериги за доставки. Bloomberg Intelligence очаква продажбите в Европа в най-лошия случай да останат без промяна през тази година, което е по-малко от по-ранната прогноза за ръст от едва 5%.

Докато пазари като Германия и Испания отчитат скромен ръст за февруари, Италия и Франция регистрират двуцифрени спадове. 

Въпреки че инвазията на Русия в Украйна не оказа голямо влияние върху продажбите през миналия месец, това ще се промени занапред. Украйна е основен източник на кабелни снопове, които захранват електрическите системи на автомобилите. Спирането на заводите в страната може да намали производството на европейски автомобили с до 700 000 автомобила през първото полугодие, заяви в доклад от тази седмица Колин Ланган, анализатор в Wells Fargo & Co.

cars eu

Volkswagen AG и BMW AG вече спряха работа в заводите си поради прекъсването на доставките, а Mercedes-Benz AG намали производството си в германския си завод. VW предупреди тази седмица, че ще трябва да преразгледа прогнозата си, ако не може да получи кабелни снопове за повече от три или четири седмици.

Stellantis NV и VW бяха сред производителите на автомобили, които изпитваха затруднения през миналия месец, като продажбите им намаляха съответно със 17% и 12%. Toyota Motor Co. и BMW увеличиха обема на продажбите си съответно с 4,7% и 1,3%. Hyundai Group се открои с ръст от 25%.

Производителите на автомобили се опитаха да преодолеят кризата с предлагането, като дадоха приоритет на моделите си с най-високи приходи и повишиха цените. В сряда BMW заяви, че оперативната възвръщаемост на автомобилния му бизнес ще остане стабилна през тази година, дори ако войната в Украйна и кризата с чиповете продължават.