Шефовете на компаниите произвели РНК ваксините са спечелили над $100 млн. през пандемията

Заплащането в трите фармацевтични гиганта отразява скока на акциите им

17:59 | 5 април 2022
Обновен: 18:55 | 5 април 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Главните изпълнителни директори на Pfizer, BioNTech и Moderna са получили общо над 100 милиона долара заплати по време на пандемията след огромния успех на РНК ваксините на пазара, съобщават от Financial Times.

Алберт Бурла в Pfizer, Угур Сахин в BioNTech и Стефан Бансел в Moderna са увеличили и активите си през последните 2 години заради повишаването на цените на акциите в компаниите им.

РНК ваксините, създадени от Pfizer, BioNTech и Moderna, спасиха милиони животи по време на пандемията, като същевременно трансформираха компаниите, които ги разработват, и предизвикаха скок в цените на акциите. Цената на книжата на Pfizer е нараснала с 60% през последните 24 месеца, докато тази на акциите на BioNTech и Moderna се е увеличила съответно три и пет пъти.

Бансел и Сахин вече са милиардери благодарение на акциите си в съответните компании – 7.8% за Бансел в Moderna и 17.1% за Сахин в BioNTech. Общата стойност на акциите им към момента е 5.4 милиарда за Бансел и 7.8 милиарда за Сахин.

Ваксините на BioNTech/Pfizer са генерирали 37.5 милиарда долара печалба през последната година, а ваксината на Moderna 17 милиарда долара според данни на Airfinity.

Анализ на заплатите в компаниите производители на РНК ваксини показват, че директорът на Pfizer Бурла е получил най-голямото повишение на заплащането през пандемията. Той е получил 45.3 милиона през 2020-2021 година в сравнение с 27.7 милиона в периода 2018-2019 г.

Сахин е получил заплата от 30.8 милиона през 2020-2021 сравнено с 8.5 милиона през 2018-2019 г.

Общото заплащане в трите фармацевтични компании се е повишило до 107.2 милиона през 2020-2021 в сравнение със 103.7 милиона през предходните две години.

Експерти по заплащането казват, че резултатите от възнагражденията отразяват огромните печалби, свързани с ваксините срещу Covid, както и как заплащането в сектора на биофармацията се приближава към други високоплатени сектори, като банкирането.

Според Люк Хилдард, директор на High Pay Centre – мозъчен тръст, базиран в Лондон, главните директори в големите банки на Уол Стрийт като JPMorgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley и Bank of America все още печелят повече от директорите във фармацевтичните компании, но разликата се стопява.

Той казва, че и двете индустрии са съставени от високопрофилни компании, работещи на глобалните пазари, със сравними предизвикателства като привличане, задържане и управление на висококвалифициран персонал.

Някои активисти разкритикуваха пакетите за заплащане на главните изпълнителни директори на производителите на ваксини, обвинявайки компаниите, че печелят несправедливо от пандемията и не правят достатъчно, за да осигурят евтин достъп до ваксини в бедните страни.

„Бансел, Бурла и другите крале на ваксините изградиха солидно състояние, основано на монополен бизнес модел, който доведе до апартейд на ваксините“, каза Стив Книвел, защитник на достъпа до лекарства в Public Citizen, прогресивен тинк танк.

Инвеститорите обаче не се противят на тези политики, тъй като те им носят огромно печалби. „Ваксините осигуриха невероятна възвръщаемост на инвестициите от обществена гледна точка“, каза Акаш Тевари, анализатор в Jefferies, инвестиционна банка.

Той добави: „Повечето инвеститори нямат проблем с високото заплащане на директорите, особено когато са наблюдавали такова увеличение на стойността на компанията“.

Фармацевтичната индустрия смята, че заплащането е заслужено като се има предвид огромните усилия, които бяха положени през пандемията за създаването на ваксините срещу covid.

Бансел се е възползвал от огромния ръст в капитализацията на Модерна продавайки акции на стойност 404 милиона от януари 2020 насам. От своя страна Бурла продаде акции на стойност 5.6 милиона в деня в който Pfizer и BioNTech обявиха, че ваксината им има 90% ефективност срещу covid.

Тези „непредвидени печалби“ бяха остро разкритикувани от Елизабет Уорън, либерален сенатор от Демократическата партия. Тя призова Комисията за ценни книжа и борси на САЩ да предприеме стъпки към реформи, които да предотвратяват злоупотреби.

От своя страна Сахин не е продавал значително количество акции.

В свое официално съобщение Pfizer заявяват, че бонусът на Бурла е заслужен поради изключителните му лидерски способности, фокусът му върху дългосрочната стратегия на фирмата и заслугите му за силното й представяне през 2021 г.

Moderna обяви, че увеличението на заплатите на директорите следва значително нарасналите отговорности по време на пандемията. Компанията прибави, че 94% от заплащането на Бансел се състои от бонуси, зависещи от представянето на компанията.