Moderna се подготвя за следващата пандемия с ваксини срещу 15 вируса

По този начин, ако някой от тези вируси или техен близък роднина предизвика голяма епидемия, компанията вече ще разполага с прототип на ваксина

19:30 | 8 март 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Компанията Moderna Inc. планира до 2025 г. да започне опити с хора на ваксини срещу 15 застрашаващи вируса и други патогени, което е част от стратегията за разработване на ваксини, които могат да бъдат направени бързо в отговор на бъдеща пандемия, информира Bloomberg.

Според изявление на компанията става въпрос за прототипи на ваксини срещу вируса, причиняващ Близкоизточния респираторен синдром, братовчед на Ковид-19; вирусите Ебола и Марбург; вирус, пренасян от кърлежи, който причинява Конго-кримска хеморагична треска; и вируси, пренасяни от комари, като чикунгуня и денга.

Moderna е подложена на критики, според които компанията бавно доставя дози от ваксината си срещу ковид в бедните страни и че патентите, които прилага в Южна Африка, застрашават достъпа до ваксините. В отговор компанията обяви споразумение за откриване на завод за ваксини в Кения, в който ще се произвеждат до 500 милиона дози годишно, въпреки че не уточни какви ваксини ще се произвеждат там.

"От самото си начало сме се фокусирали върху разработването на глобална програма за ваксини", каза главният изпълнителен директор Стефан Бансел в изявление.

 "Днес подновяваме този фокус, като разширяваме работата си за разработване на ваксини срещу приоритетни патогени, които застрашават глобалното здраве.

Въпреки че разработването на ваксина срещ ковид е сравнително лесно, на Moderna й бяха необходими шест месеца, за да избере дозата и да установи безопасността, преди да започне финалната фаза на изпитванията.

„Moderna сега се фокусира върху това как да гарантира, че светът е подготвен за следващата пандемия”, заяви Бансел.

Компанията има за цел да завърши предварителните тестове на дозата и безопасността на ваксини срещу множество застрашаващи вируси. По този начин, ако някой от тези вируси или техен близък роднина предизвика голяма епидемия, Moderna ще разполага с прототип на ваксина и ще може да започне много бързо мащабни изпитания за ефикасност върху хора, каза Бансел.

Познаването на подходящата доза за дадена ваксина "е наистина важно". "Можем да спестим много време", когато се появи нов вирус, ако вече са тествани ваксини срещу близки до него вируси.

Широк обхват

Програмата разширява амбициозните усилия на Moderna за разработване на ваксини за широк спектър от инфекциозни заболявания, които могат да застрашат здравето в световен мащаб. Компанията вече е започнала изпитания на ваксини срещу два от приоритетните патогени - ХИВ и вируса Зика. Разработването на ваксина срещу Нипа, смъртоносен вирус, пренасян от прилепи, който причинява периодични епидемии в Азия, е в лабораторен стадий.

Други смъртоносни болести, към които е насочена програмата, включват две, които не се причиняват от вируси - малария и туберкулоза. Moderna заяви, че започва и нова програма, която ще позволи на външни изследователи да проучат възможностите за използване на технологията на Moderna срещу нововъзникващи или пренебрегвани болести.

Усилията могат да струват на Moderna 300 милиона долара, каза Бансел. Според главния изпълнителен директор, докато търси външни партньори, компанията ще разработи сама ваксини за всичките 15 болести, дори ако не намери съмишленици, които да помогнат в усилията.

Moderna също така заяви, че никога няма да наложи спазване на патентите й за ваксината срещу ковид на производители в 92 бедни страни и страни с нисък среден доход, при условие че ваксините се произвеждат единствено за употреба в тези страни.

С оттеглянето на вълната от заразени с Омикрон в много части на света има надежда най-лошото от пандемията вече да е приключило.