SpaceX получава шанс - индустрията избягва руската ракета "Союз"

Космическата индустрия скърби за най-надеждната ракета в историята на космическите полети, но вече се коват алтернативни решения

17:00 | 27 март 2022
Обновен: 19:59 | 27 март 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руската ракета "Союз" от десетилетия извежда хора и товари в Космоса. Тя е работен кон, който е натрупал репутацията на най-надеждната ракета в историята на космическите полети, пише Bloomberg.

Въпреки това в рамките на няколко седмици бъдещето на ракетата "Союз" беше сериозно помрачено от последиците от руската война в Украйна. Действията на страната за преразглеждане на търговските договори, спиране на доставки и ефективно изземване на собственост от западните партньори разклатиха вярата на индустрията в Русия и нейната емблематична ракета.

"Руското правителство току-що унищожи търговския потенциал на "Союз" - казва Кейлъб Хенри, старши анализатор в Quilty Analytics, фирма за проучвания и консултации. "Действията на Русия заплашват да извадят "Союз" за постоянно от списъка на световно използваните ракети-носители."

Въпреки че ракетата вече беше изправена пред нарастващата конкуренция на нови ракети-носители, последните действия ускоряват оттеглянето от "Союз", отваряйки вратата за американски и европейски фирми като SpaceX, Rocket Lab USA Inc. и Arianespace SA. Потенциално могат да бъдат сключени договори за милиарди долари за изпращане на търговски спътници в орбита, превоз на товари до Международната космическа станция или подпомагане на човечеството да изследва Космоса.

Rocket Lab заяви, че вече оценява възможностите за ускоряване на пускането на най-новата си ракета на пазара, за да запълни празнината, оставена от "Союз". SpaceX на Илон Мъск, официално Space Exploration Technologies Corp., подписа договор за предоставяне на услуги по изстрелване по-късно тази година за OneWeb, високопоставен сателитен оператор, частично притежаван от правителството на Обединеното кралство, който е използвал "Союз".

Arianespace, която предлагаше на пазара и изстрелваше с търговска цел "Союз" като европейска ракета със среден подем, може да прехвърли клиентите на "Союз" към своята ракета "Ариана 6" през 2023 г., заяви главният изпълнителен директор Стефан Израел във вторник на конференцията Satellite 2022 във Вашингтон. 

Централна роля
Ракетата "Союз", построена от руското държавно космическо предприятие Роскосмос, е извършила почти 2000 полета от момента на въвеждането си през 1966 г., а ролята ѝ в изстрелването на космически обекти стана още по-централна през последните години. През 2011 г. Европа прие ракетата за своя средна ракета-носител. Извеждането от експлоатация на космическата совалка на Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство през същата година означава, че "Союз" е единственият начин за достигане на американските астронавти до Международната космическа станция в продължение на почти десетилетие, докато SpaceX не предлага друга възможност.

Астронавтът на НАСА Марк Ванде Хей трябва да се завърне от 355-дневен престой в космоса на 30 март на борда на "Союз". Двете страни планираха да си разменят места на "Союз" и "Дракон" на SpaceX - единствените два апарата, които в момента могат да превозват хора. Въпреки че завръщането на Ванде Хей със "Союз" продължава да се осъществява по план, не е ясно дали войната в Украйна ще повлияе на плановете за размяна на места.

Търговските дейности вече са нарушени.

OneWeb имаше планирани шест изстрелвания на "Союз" през следващите шест месеца, за да завърши своето съзвездие от спътници в ниска околоземна орбита за предоставяне на интернет услуги. Компанията, която също така се притежава от Bharti Airtel Ltd. и Eutelsat SA, прекрати договора на 3 март, след като Русия поиска OneWeb да се ангажира, че сателитите ѝ няма да бъдат използвани за военни цели, както и Великобритания да продаде своя дял. OneWeb разгърна около две трети от съзвездието си с изстрелвания от "Союз".

Съдбата на спътниците на компанията в Русия е неясна, заяви в интервю старши съветникът на OneWeb Рут Причард-Кели.

Роскосмос изтегли персонала си от площадката за изстрелване във Френска Гвиана и спря доставките на ракетни двигатели за САЩ, което може да засегне Northrop Grumman Corp. и United Launch Alliance, съвместно предприятие на Boeing Co. и Lockheed Martin Corp. Ракетата Antares на Northrop, която доставя товари до Международната космическа станция, използва руски двигатели RD-181, докато ракетата Atlas V на ULA работи с модела RD-180. 

ULA е складирала достатъчно RD-180, за да покрие оставащите изстрелвания на Atlas V през следващите години преди пенсионирането на тази машина, заяви главният изпълнителен директор Тори Бруно. Представители на Northrop Grumman не са отговорили на запитванията за коментар.

Ответни санкции
Действията на Русия се разглеждат като бърз начин за отмъщение срещу поредицата от американски и европейски икономически санкции, които засегнаха икономиката на страната, казва Хенри от Quilty Analytics. Загубата на "Союз" доведе до забавяне на полезни товари, включително множество спътници и марсохода ExoMars на Европейската космическа агенция през септември.

"Мисля, че искаха да направят нещо, което да навреди бързо на хората и да има голямо въздействие", каза Хенри. "Те забавиха няколко европейски програми с една или повече години."

"Союз" вече се беше подготвил да се сблъска с конкуренцията на Rocket Lab. Нейният следващ среден подемник, "Неутрон", дори използва дизайна на "Союз", който основателят на Rocket Lab Питър Бек нарича "най-успешната, най-често изстрелваната ракета в цялата история на космическите полети".

"Неутрон" се издига точно както "Союз" и това не е грешка", каза в интервю Бек, главен изпълнителен директор на компанията.

През последното десетилетие около една трета от средно 20-те годишни полета на "Союз" са били за търговски клиенти - "вероятно най-големият източник на твърда валута за Роскосмос", заяви Quilty Analytics в доклад от 21 март. Бек заяви, че събитията от последните няколко седмици вероятно ще унищожат търговските перспективи на "Союз", като посочи по-специално "провала" с OneWeb.

"Как може да се вярва отново на Русия?", каза той. "Това не е петно в историята, което бързо ще бъде забравено."