ЕС се присъединява към забраната на САЩ за закупуване на руски облигации

Пакетите от санкции удариха вяло пазарите и бързо бяха разкритикувани като ограничени по обхват

19:45 | 23 февруари 2022
Обновен: 22:00 | 23 февруари 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз ще забрани закупуването на руски държавни облигации като част от предложените санкции, след като Москва призна сепаратистките региони в Източна Украйна - ход, който съвпада с новите мерки на САЩ, съобщава Bloomberg.

Санкциите ще забранят покупката или продажбата на "прехвърлими ценни книжа и инструменти на паричния пазар, емитирани" от Русия, нейното правителство, руската централна банка или субекти, действащи от нейно име, се посочва в проектодокументите, предоставени на Bloomberg.

Държавите членки на ЕС одобриха пакета от санкции във вторник и трябва да публикуват конкретните мерки в сряда следобед, според дипломати, които отказаха да бъдат назовани, тъй като се касае за поверителна документация. 

Както ЕС, така и САЩ признаха, че този кръг от санкции ще бъде с ограничен обхват, и не е ясно какво въздействие ще окажат тези мерки върху Русия, която се възползва от високите цени на енергията и големите си валутни резерви. 

Russia

Русия е добре подготвена да се справи без чуждестранно финансиране, заяви Гуидо Шаморо, базираният в Лондон съ-ръководител на отдела за дълг в твърда валута на развиващите се пазари в Pictet Asset Management. Наличието на двойни излишъци, ниските нива на външния дълг и високите резерви означават, че страната е относително самодостатъчна, каза той.

Облигациите в местна валута на страната са загубили около 14% през тази година, което е най-лошото представяне на развиващите се пазари, според индексите на Bloomberg. Доходността на руските доларови облигации с падеж 2047 г. се повиши за пети ден в сряда до 5,9%, което е най-високата стойност за последните три години.

Заедно със санкциите на САЩ по отношение на руския държавен дълг, мерките ще поставят глобалните инвеститори в неизвестност - ценните книжа могат да се сринат още повече дори след рязкото понижение, което преживяха. Възприятията на инвеститорите са, че санкциите на САЩ са по-скоро предупредителен изстрел, отколкото шок и удар.

"Санкциите бяха много добре маркирани и не мисля, че те бяха изненада за инвеститорите", заяви Павел Мамай, партньор-основател на базирания в Лондон хедж фонд Promeritum Investment Management LLP, в коментар по електронната поща на Bloomberg. "Така че всеки можеше да се позиционира преди тях и ние също го направихме."

Планираната забрана на ЕС за ценни книжа и инструменти на паричния пазар се отнася за тези, които се емитират 14 дни след влизането в сила на санкциите, според документите, които все още подлежат на промяна. Мерките също така ще забранят търговията и инвестиционните консултации с правителството в Москва и централната банка. 

Разпоредбите също така блокират предоставянето на "всякакви нови заеми или кредити" на санкционираните субекти, освен за осигуряване на финансиране "за незабранен внос или износ на стоки и нефинансови услуги между Европейския съюз и която и да е трета държава", според документите. 

Ограничен обхват
Пакетите от санкции, представени от президента на САЩ Джо Байдън, както и от ЕС и Обединеното кралство, във връзка с действията на Русия по отношение на оспорваната украинска територия, удариха пазарите вяло и бързо бяха разкритикувани като ограничени по обхват. 

Вместо мащабни мерки, които да осакатят водещи руски банки, да откъснат финансовите транзакции на страната от световната икономика или да засегнат лично руския президент Владимир Путин, САЩ и техните съюзници се спряха на скромен "първи транш" от санкции. 

ЕС призна, че първоначалният му пакет е с ограничен обхват. Ръководителят на външната политика Жозеп Борел заяви пред репортери във вторник, че блокът е решил да не използва незабавно целия си "арсенал" от потенциални санкции, тъй като очаква още стъпки от страна на Путин.