Плащат на талибаните близо 6 млн. долара за охрана на ООН

Организацията на обединените нации имала задължение като работодател

12:43 | 22 декември 2021
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Организацията на обединените нации предлага да плати близо 6 млн. долара за защита на обекти на ООН в Афганистан. Сумата ще се плати на служители на талибанското Министерство на вътрешните работи, чийто ръководител е под санкциите на ООН и САЩ и се издирва от ФБР. Това се казва в документ на ООН, разкрит от източник на Reuters.

Предложените средства ще бъдат изплатени през следващата година, предимно за субсидиране на месечните заплати на талибанските бойци, охраняващи обекти на ООН. Ще се осигурят месечни надбавки за храна в рамките на разширeно споразумение с бившето афганистанско правителство, подкрепяно от САЩ. Това показва документът, разгледан от Reuters.

Планът подчертава продължаващата несигурност в Афганистан след завземането на властта от ислямистките талибани през август, когато си тръгнаха последните американски войски, както и острия недостиг на средства, който затруднява новото правителство поради прекратяването на международната финансова помощ.

"Организацията на обединените нации има задължението като работодател да укрепва и, когато е необходимо, да допълва капацитета на приемащите държави при обстоятелства, при които персоналът на ООН работи в райони с несигурност", пише заместник-говорителят на ООН Фархан Хак в имейл в отговор на въпросите на Reuters относно предложените плащания. Той не оспори съдържанието на документа.

Няколко експерти заявиха, че предложените плащания повдигат въпроси за това дали няма да се нарушат санкциите на САЩ и ООН срещу талибаните и техните висши лидери и дали ООН може да открие евентуални отклонения на средства за други цели.

"Всичко се свежда до това, че няма подходящ надзор", каза източник, пожелал анонимност.

Сред санкционираните лица е заместник-лидерът на талибаните и ръководител на Министерството на вътрешните работи Сираджуддин Хакани. Той оглавява мрежата "Хакани" - фракция, обвинявана за някои от най-кървавите нападения през 20-годишната война. Съединените щати, които твърдят, че Хакани е близък до Ал Кайда, предлагат награда от 10 млн. долара за информация, която да доведе до ареста му.

Бюджетът на Мисията на ООН за подпомагане на Афганистан (UNAMA) "в момента се преразглежда", но мисията "напълно се съобразява с всички санкционни режими на ООН", заяви Хак.

Той не отговори на въпроса дали предложените плащания биха нарушили санкциите на САЩ.

Служител на Министерството на финансите на САЩ заяви, че талибаните и мрежата "Хакани" продължават да са включени в програмата на правителството на САЩ за борба с тероризма и че неоторизираните лица, които ги подкрепят, "рискуват да бъдат изложени на санкции от страна на САЩ".

Служителят, който говори при условие за анонимност, отказа да коментира предложението на ООН.

Недостиг на храна, икономически срив
Предложените средства ще подсилят способността на талибаните, изпитващи недостиг на парични средства, да защитават около 3500 служители на ООН в Кабул и 10 полеви офиса. Много от тях се стремят да помогнат на 39-милионната страна да се справи с недостига на храна в условията на срив на обществените услуги и икономически срив, ускорен от изпаряването на чуждестранната финансова помощ.

В документа на ООН се казва, че по-голямата част от предложения бюджет за сигурност в размер на 4 млн. долара за 2022 г., споделен от 20-те агенции на ООН, действащи в Афганистан, "представлява плащания във връзка с допълване на ресурсите на приемащата страна за основната им отговорност за защита на персонала на ООН (както е предвидено в UNAMA)".

UNAMA е съкращение от Споразумението за статуса на мисията, сключено с предишното правителство. Съгласно споразумението ООН субсидира разходите на Министерството на вътрешните работи за дейността на полицията, която охранява обектите на ООН, казва източникът.

По-голямата част от 4-те милиона долара ще увеличат заплатите на отделни членове на движението на талибаните с от 275 до 319 долара на месец и ще осигурят месечна надбавка за храна от 90 долара на човек, "която преди се изплащаше само в регионите, а сега обхваща и Кабул", се казва в документа.

UNAMA ще похарчи още близо 2 млн. долара "за подобни услуги" извън бюджета за сигурност, който се споделя с други агенции на ООН, се казва още в документа.

"Системата на ООН предвиждаше надбавки за персонала, който извършва допълнителни услуги по сигурността, които са от решаващо значение за безопасността на персонала и комплексите, както и за операциите и придвижването в страната", заяви Хак.

По думите му тези средства се изплащат директно на получателите, "а не чрез фактическите власти".