COVID сертификатите ще важат 9 месеца при пътуване в Европейския съюз

Засега не се предвижда срок на валидност на сертификатите за бустерна доза

15:37 | 21 декември 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската комисия обяви нови задължителни правила, според които сертификатите за ваксинация срещу Covid-19 ще са със срок на валидност 9 месеца при пътуване в Европейския съюз.
От 1 февруари срокът, в който държавите от ЕС ще бъдат длъжни да признават сертификатите при пътуване, ще бъде девет месеца или 270 дни от поставянето на последната доза.
Страните няма да могат "нито да удължат този период, нито да го съкратят“, каза говорител на ЕК. При използването на сертификатите за цели, различни от пътуване в ЕС, държавите ще имат възможност да прилагат собствени правила.

Засега не се предвижда срок на валидност на сертификатите за бустерна доза.

Новите правила въвеждат обозначения, които ясно да отчитат разликата за сертификати за завършена ваксинация и за сертификати за допълнителни дози.

При поставяне на допълнителна доза на ваксиниран с еднодозов препарат ще се издава документ с обозначение 2/1, а за останалите - 3/3, пояснява комисията.

Досега в ЕС са издадени 807 милиона сертификата, признати в 60 страни по света.

Приетите днес промени не са свързани с изменения във формата на сертификата, а ще наложат пренастройка на приложенията, през които се проверява валидността на документите на ваксинираните. 

Досега ваксинираните можеха да пътуват в ЕС без ограничения, като срок за сертификатите имаше само за преболедувалите - 180 дни и за тестващите се - между 48 и 72 часа в зависимост от теста.

Според Европейската комисия вече има достатъчно доказателства, че с времето защитата от ваксините намалява и затова трябва да се постави краен срок на документа за ваксинирани, като хората бъдат насърчени да си поставят допълнителна доза, усилваща имунитета.