Мъск ще прави ракетно гориво с въглероден диоксид от атмосферата

Използването на CO2 - важно за космическите пътувания до Марс, твърди милиардерът

17:45 | 14 декември 2021
Автор: Галина Маринова
Bloomberg LP
Bloomberg LP

Милиардерът Илон Мъск продължава с опитите си за оползотворяване на емисиите, допринасящи за изменението на климата, като съобщи в Twitter, че неговата ракетна компания ще стартира програма за отстраняване на въглеродния диоксид от атмосферата и използването му за захранване на космически кораби, пише Bloomberg.

Председателят и главен изпълнителен директор на Space Exploration Technologies Corp., Мъск представи проекта на 13 декември, малко след като беше обявен за личност на годината от списание Time. 

"SpaceX започва програма за извличане на CO2 от атмосферата и превръщането му в ракетно гориво", написа той в Туитър. Използването на въглероден диоксид за задвижване на космически пътувания "ще бъде важно и за Марс", добави той в последващо съобщение.

Предложението на Мъск бързо се сблъска със скептицизма на някои от неговите последователи в Twitter, които поставиха под съмнение жизнеспособността на новия проект.

SpaceX, която се превърна в основен доставчик на услуги по изстрелване на ракети за клиенти като НАСА, разработва ракети за пътуване в дълбокия космос, които биха могли да изпратят хора на Марс. Миналата година Мъск заяви пред журналист, че е уверен, че мисия с екипаж до Червената планета може да се осъществи през 2026 г.

SpaceX също така планира да сондира за природен газ в Тексас, който може да използва за захранване на своите космически кораби и ракети.

Мъск, най-богатият човек в света благодарение на популярността на своя производител на електрически превозни средства Tesla Inc., заяви през януари, че ще дари 100 млн. долара за награда за най-добра технология за улавяне на въглеродни емисии. 

Новата инициатива за производство на ракетно гориво ще разчита на технология за директно улавяне на въздуха (DAC), която все още е в ранен етап на развитие. Най-голямата в света инсталация за улавяне на въглероден диоксид е съоръжение в Исландия. Тя започна работа през септември и ще улавя 4000 тона годишно от въздуха, което е около два пъти повече от досегашния капацитет за улавяне на въглероден диоксид в света. 

Мъск и преди е използвал акаунта си в Twitter за изявления, които на пръв поглед изглеждат импулсивни или тролски. Миналата седмица той обяви чрез туит, че обмисля да се откаже от работата си и "да стане инфлуенсър на пълен работен ден". 

Миналия месец той се подигра с 80-годишния сенатор Бърни Сандърс, след като независимият представител на Върмонт, който се събира с демократите в Сената, повтори призива си богатите да плащат повече данъци.

"Продължавам да забравям, че сте жив", написа милиардерът в Twitter по адрес на председателя на бюджетната комисия на Сената.

Мъск се освобождава от част от дела си в Tesla, като при последната си сделка е продал акции на компанията си за 906,5 млн. долара, сочи справка на регулатора от понеделник. 

Акциите на Tesla се сринаха с 21%, откакто Мъск обеща в Twitter в началото на ноември да продаде 10% от своя дял.