Миньорите на биткойн, които се стекоха в Казахстан, изведнъж останаха на тъмно

До август Казахстан стана втората по големина страна за добив на биткойн в света след САЩ

16:30 | 12 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Бумът на копаене на биткойн в Казахстан приключи дори по-бързо, отколкото започна.

Намаляването на електрозахранването на централноазиатската нация накара правителството да постави големи ограничения върху енергоемката индустрия. Бързото обръщане елиминира едно от най-евтините места за копаене на криптовалута, точно когато възходът на биткойн тази година направи процеса по-печеливш.

„Това е промяна на 180 градуса“, каза пред Bloomberg Алмас Чукин, партньор в базираната в Алмати частна инвестиционна компания Visor Kazakhstan, която инвестира в изграждането на възобновяема енергия и центрове за данни. „В момента в Казахстан има нулев потенциал за копаене на биткойн.“

Казахстан се очерта по-рано тази година като един от световните победители в привличането на биткойн миньори, след като Китай спря практиката. Производството на най-голямата криптовалута в света изисква специални компютри, които работят за решаване на сложни математически проблеми, а най-големият оперативен разход за бизнеса е електричеството. 

Позицията на Казахстан беше проста: евтината и изобилна енергия от въглища в страната ще я направи едно от най-печелившите места в света за правене на бизнес. И миньорите се втурнаха. До август Казахстан стана втората по големина страна за добив на биткойн в света след САЩ, според данни от Центъра за алтернативни финанси в Кеймбридж.

През октомври Казахстан се сблъска с недостиг на електроенергия, след като най-голямата електроцентрала в страната трябваше да затвори два блока за поддръжка с общ капацитет от 1000 мегавата, приблизително 5% от захранването на страната. В същото време търсенето на електроенергия нараства. През първите девет месеца на годината страната изпита допълнителна консумация на електроенергия в пиковите часове, еквивалентни на региона на Алмати, най-гъсто населената част на страната. Голяма част от това идваше от миньорите.

Има около 50 регистрирани центъра за данни за копаене на криптовалута; към октомври те консумираха почти 700 мегавата мощност. Има и нерегистрирани дейности, известни като сиви копачи, които се нуждаят от допълнителни 250 мегавата, съобщи Министерството на енергетиката.

крипто Казахстан

Електрическите мрежи изискват точен баланс между търсене и предлагане. С толкова много недостъпни мощности, Казахстан започна да ограничава миньорите, за да предотврати прекъсването на електропреносната мрежа.

Министерството на енергетиката на Казахстан обмисляше да издаде заповед за ограничаване на консумацията на енергия от нови копачи на криптовалута, но след обществено обсъждане през октомври отхвърли плана. Вместо това то измени съществуващото законодателство, позволявайки на мрежовия оператор Kegoc да ограничи или намали захранването на цифровите миньори в случай на дефицит на електроенергия и да избегне извънредни ситуации.

Дидар Бекбауов, който управлява базираната в Алмати компания за хостинг на биткойн-мини Xive, получи запитване през септември за дейността на неговата компания. След като металургичният обект, където се намираха Xive и три други минни компании, попълниха правителствените документи за дейността си, токът започна да спира. В началото той беше без захранване около 50% от времето, след това 80%. След няколко седмици захранването беше напълно изключено.

„Опитват се да превърнат добива в изкупителна жертва, като казват на всички, че заради миньорите има супер натоварване с електричество“, каза Бекбауов по телефона. "Миньорите в Казахстан са много нещастни сега."

В крайна сметка Бекбауов трябваше да затвори по-голямото от двете си минни съоръжения, 10-мегаватова операция в Тараз в Южен Казахстан. Някои от неговите инвеститори изпратиха машините си извън страната в Русия и САЩ.

Бекбауов също иска да организира операция в САЩ, но не е изоставил Казахстан напълно. Той се готви да построи по-голяма мина в северната част на страната. Вместо да получава енергия от мрежата, новото съоръжение ще купува газ директно от нова електроцентрала, която се строи на мястото, където се добива горивото. Xive е сключила дългосрочна сделка за закупуване на газа по-рано тази година, преди глобалния скок на цените.

Казахстан не е единствената страна, в която обещанието за евтина електроенергия се влоши за биткойн миньорите. В Исландия липсата на захранване накара основната компания на острова да намали доставките на някои промишлени клиенти и да откаже нови биткойн начинания.

Докато някои компании може да успеят да продължат в Казахстан, страната вероятно ще остане малък играч на световния пазар за добив на биткойн. По-рано тази година Денис Русинович искаше да изгради операция за копаене на биткойн, която можеше да използва до 100 мегавата мощност. Сега основателят на базираната в Швейцария Maveric Group AG, която инвестира в копаене на криптовалута, вижда страната като нишова възможност, дори когато захранването от гигантската въглищна станция се връща към нормалното си състояние.

„Преди шест месеца или дори миналата година можеше да се говори за множество мега мини в Казахстан“, каза Русинович. "Ако погледнете ситуацията сега, можете да забравите за това."