Evergrande е все по-близо до преструктуриране на дълга и държавно участие

Evergrande се опита да набере капитал чрез разпродажба на активи и правителството поиска от председателя Хуей Ка Ян да използва богатството си

10:01 | 6 декември 2021
Обновен: 11:44 | 6 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

China Evergrande Group отново е на ръба на фалит, след като песимистични коментари от имотния предприемач повишиха очакванията за пряко държавно участие и управлявано преструктуриране на дълга.

След като направи три плащания на купони в последните възможни моменти през последните два месеца, Evergrande отново ще бъде изправена пред края на 30-дневен гратисен период в понеделник, като този път дължими ще са 82,5 милиона долара.

Но изявление късно в петък, в което се казва, че кредиторите са поискали 260 милиона долара и че компанията не може да гарантира достатъчно средства за изплащане на купони, накара властите да призоват шефа на компанията - и изтри над една шеста от пазарната стойност на акциите в понеделник.

Evergrande някога беше най-продаваният разработчик в Китай, но сега се бори с повече от 300 милиарда долара задължения, което означава, че колапсът може да се разпространи в сектора на имотите и извън него.

Изявлението в петък беше последвано от изявление на властите в родната за компанията провинция Гуангдонг, че ще изпратят екип в Evergrande по искане на разработчика, който да наблюдава управлението на риска, да засили вътрешния контрол и да поддържа операциите.

Централната банка, банковият и застрахователният регулатор и регулаторът на ценните книжа също публикуваха изявления, според които рискът за по-широкия сектор на имотите може да бъде ограничен.

EV restructyuring

Краткосрочният риск от една фирма за недвижими имоти няма да подкопае пазарното финансиране в средносрочен или дългосрочен план, каза Народната банка на Китай. Продажбите на жилища, покупките на земя и финансирането "вече се върнаха към нормалното си състояние в Китай", се казва в съобщение.

Анализатори казаха, че съгласуваните усилия на властите са сигнализирали, че Evergrande вероятно вече е влязла в процес на управлявано преструктуриране на дълговите активи, за да намали системния риск. 

В доклад на Morgan Stanley се казва, че подобен процес ще включва координация между властите за поддържане на нормалното функциониране на имотните проекти и преговори с кредитори за осигуряване на финансиране за разработването и завършването на проектите.

Регулаторите също така вероятно ще улеснят дискусията за преструктуриране на дълга с офшорни кредитори, след като бизнес операциите започнат да се стабилизират, каза американската инвестиционна банка.

След вълната от изявления, акциите на Evergrande се понижиха с цели 15% в понеделник до 1,92 HK$ - най-ниското ниво от май 2010 г.

Неговата облигация от ноември 2022 г. - една от двете облигации, които биха могли да изпаднат в неизпълнение при неплащане в понеделник - се търгува при проблемната цена от 20,787 щатски цента за долар, в сравнение с 20,083 цента в края на петък.

Липса на ликвидност

Evergrande се опита да набере капитал чрез разпродажба на активи и правителството поиска от председателя Хуей Ка Ян да използва богатството си, за да изплати дълга на компанията.

Фирмата е само един от редицата разработчици, изправени пред безпрецедентно свиване на ликвидността поради регулаторни ограничения върху заемите, което доведе до поредица от неизпълнение на офшорни дългове, понижаване на кредитния рейтинг и разпродажби на акции и облигации на разработчиците.

EVgr effect

За да предотвратят по-нататъшни сътресения, от октомври регулаторите призоваха банките да облекчат отпускането на заеми за нормалните финансови нужди на предприемачите и позволиха на повече фирми за недвижими имоти да продават вътрешни облигации.

За да освободи средства в банките, премиерът Ли Къцян каза в петък, че Китай ще намали съотношението на задължителните банкови резерви (RRR) "навреме", за да увеличи подкрепата за реалната икономика.

Все пак правителството може да се наложи значително да засили мерките за облекчаване на политиката през пролетта, за да предотврати рязък спад в сектора на имотите, каза японската инвестиционна банка Nomura в доклад, публикуван в неделя.

Зараза

По-малкият разработчик Sunshine 100 China Holdings Ltd в понеделник заяви, че е претърпял неизпълнение по облигация от 170 милиона щатски долара с падеж на 5 декември "поради проблеми с ликвидността, произтичащи от неблагоприятното въздействие на редица фактори, включително макроикономическата среда и индустрията на недвижимите имоти".

Просрочието ще задейства провизии за кръстосано неизпълнение по някои други дългови инструменти, каза разработчикът.

Акциите му паднаха с близо 3%.

china special

Миналата седмица Kaisa Group Holdings Ltd - най-големият офшорен длъжник сред китайските разработчици след Evergrande - заяви, че не е успяла да осигури одобрение от притежателите на офшорни облигации да извърши предложение за обмен на своите 6,5% офшорни облигации с падеж на 7 декември, без което заяви, че би рискувал неизпълнение.

Разработчикът е започнал преговори с някои от офшорните облигационери за удължаване на срока за погасяване на дълга от 400 милиона долара.

По-малкият конкурент China Aoyuan Property Group Ltd миналата седмица също заяви, че кредиторите са поискали изплащане на 651,2 милиона долара поради редица понижения на кредитния рейтинг и че може да не е в състояние да плати поради липса на ликвидност.