Шефът на "Роснефт" предупреди за "супер цикъл" на енергийните пазари

Междувременно, петролът се насочи към най-дългата си серия от седмични загуби от март насам

13:03 | 12 ноември 2021
Обновен: 15:04 | 12 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руската "Роснефт", втората по големина петролна компания в света след Saudi Aramco, предупреди в петък за потенциален "супер цикъл" на световните енергийни пазари, повишавайки перспективата за още по-високи цени, тъй като търсенето изпреварва предлагането.

Покачващите се цени на петрола, стимулирани от възстановяващите се икономики в световен мащаб, повишиха нетната печалба на "Роснефт" до 314 милиарда рубли (4,4 милиарда долара) през третото тримесечие, спрямо загуба от 64 милиарда рубли преди година, съобщи компанията.

"Наблюдаваме бързо нарастване на търсенето на традиционни енергийни ресурси“, каза в изявление главният изпълнителен директор на "Роснефт" Игор Сечин. "С по-нататъшното разкриване на структурните несъответствия между предлагането и търсенето на световните енергийни пазари, може да станем свидетели на нов супер цикъл на пазарите на петрол и газ“.

Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците, включително Русия, заедно известни като ОПЕК+, увеличават производството, за да задоволят нарастващото търсене от края на миналата година, а производството на петрол на "Роснефт" нарасна до 3,98 милиона барела на ден (bpd), нараствайки с 9%, през третото тримесечие.

И все пак на среща миналата седмица ОПЕК+ реши да се придържа към план за увеличаване на добива на петрол с 400 000 барела на ден на месечна база, отхвърляйки призивите на Съединените щати за по-високо увеличение, за да поддържа цените на петрола под контрол.

русия добив

Цената на водещия руски петрол Urals се повиши до средно 70,5 долара за барел през третото тримесечие, спрямо 43 долара за барел преди година, когато търсенето все още беше ограничено от пандемията.

За да отговори на нарастващото търсене, "Роснефт" планира да увеличи инвестициите в нови проекти, каза Сечин, докато ускорява своя проект Vostok Oil в северната част на Русия, където продаде 5% дял на воден от Vitol консорциум за 3,5 милиарда евро миналия месец.

"Ключовият проект за растеж, Vostok Oil, може да доведе до нарастване на производството на "Роснефт" през това десетилетие, ако се приеме, че ограниченията на ОПЕК+ бъдат облекчени или премахнати изцяло“, заяви брокерската компания Aton в бележка, оценявайки целия проект на 70 милиарда долара.

Печалбата на "Роснефт" преди лихви, данъци, амортизация и амортизация е била 638 милиарда рубли през третото тримесечие, а приходите възлизат на 2,3 трилиона рубли, спрямо съответно 366 милиарда и 1,4 трилиона рубли през същия период на миналата година. 

Междувременно, петролът се насочи към най-дългата си серия от седмични загуби от март насам, тъй като президентът Джо Байдън кара инвеститорите да гадаят дали ще предприеме действия, за да укроти цените, които помогнаха за скока на инфлацията в САЩ, наранявайки потребителите.

Фючърсите на международния бенчмарк Брент поевтиняват с 1,2% до 81,86 долара за барел в петък, а тези на американския West Texas Intermediate (WTI) изтриват 1,5% до 80,37 долара за барел.