Rivian стана втората най-скъпа автомобилна компания в САЩ

Акциите на Rivian затвориха на $100,73, което бележи почти 30% скок спрямо предлаганата цена

07:27 | 11 ноември 2021
Обновен: 07:27 | 11 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Акциите на Rivian Automotive Inc нараснаха с 53% при дебюта си в Nasdaq в сряда, давайки на подкрепяния от Amazon производител на електрически превозни средства пазарна оценка от над 100 милиарда долара след най-голямото първоначално публично предлагане в света тази година.

Акциите на Rivian затвориха на $100,73, което бележи почти 30% скок спрямо предлаганата цена.

Това направи Rivian вторият най-ценен автомобилен производител в САЩ след Tesla Inc, която струва 1,06 трилиона долара. Въпреки че току-що започна да продава превозни средства и има малко приходи за отчитане, Rivian се класира пред General Motors Co с 86,05 милиарда долара, Ford Motor Co със 77,37 милиарда долара и Lucid Group с 65,96 милиарда долара.

Rivian също има проблеми с увеличаването на производството в Илинойс, тъй като ограниченията във веригата на доставки удариха автомобилните производители в световен мащаб. Миналия юли производителят на електромобили заяви, че COVID-19 и въздействието му върху доставчиците са забавили пускането на превозни средства.

От миналата година компаниите за електромобили се очертаха като едни от най-горещите инвестиции. Включително ценни книжа като опции и ограничени дялове, напълно разредената оценка на Rivian надхвърли $106 милиарда при първоначалната си цена.

IPO-то позволи на Rivian да събере около 12 милиарда долара за финансиране на растеж и тази цифра може да нарасне до 13,7 милиарда долара, ако бъде упражнено пълното преразпределение на акциите. Това го прави най-голямото IPO в САЩ, откакто Alibaba Group Holding Ltd стана публична през септември 2014 г.

"Преходът към публична компания и растежът на нашата капиталова база“ дава възможност на Rivian да разработи "обещаващи продукти и обем и растеж по отношение на нови сегменти и нови превозни средства, в които ще навлизаме“, каза главният изпълнителен директор на Rivian Р. Дж. Скериндж в интервю.

Най-големите институционални инвеститори на "Уолстрийт", включително T. Rowe Price и BlackRock, залагат Rivian да бъде следващият голям играч в сектор, доминиран от Tesla Inc, на фона на нарастващия натиск върху автомобилните производители в Китай и Европа за премахване на емисиите от превозни средства.

Amazon.com Inc е най-големият акционер на Rivian с 20% дял.

IPO-то на Rivian идва на фона на срещата на върха на ООН за климата, където автомобилните производители, авиокомпаниите и правителствата разкриха множество обещания за намаляване на емисиите на парникови газове от глобалния транспорт.

Главният изпълнителен директор на GM Мери Бара заяви в сряда, че IPO-то на Rivian само показва колко подценена е нейната компания.

"Това, което се очертава за мен, е огромната възможност“, каза тя на събитие на New York Times. "General Motors е толкова подценена.“ 

Планове за развитие


Rivian инвестира сериозно, за да увеличи производството, залагайки основно на своя първокласен изцяло електрически пикап R1T, пуснат през септември. Компанитя планира да последва това с SUV и ван за доставка, като удари някои от най-горещите сегменти на пазара.

Базираната в Ървайн, Калифорния компания планира да произвежда поне един милион превозни средства годишно до края на десетилетието, каза Скериндж. Компанията има завод в Илинойс и обяви планове за откриване на втора фабрика в САЩ и евентуално създаване на производство в Китай и Европа.

"Rivian е в ранните етапи на доставката на първите си превозни средства на клиентите, което казва на инвеститорите, че компанията и превозните средства са „истински“, а не просто снимки в слайд“, каза Майкъл Шлиски, анализатор на Davidson & Co. "Това е проблем с други компании за електромобили през последните месеци."

Основана през 2009 г. като Mainstream Motors от Скериндж, компанията беше преименувана през 2011 г. на Rivian, име, произлизащо от Индиън ривър във Флорида, място, което Скериндж посещаваше с гребна лодка като младеж.

Rivian, също подкрепяна от Ford, оцени увеличеното IPO от 153 милиона акции на 78 долара за акция, набирайки близо 12 милиарда долара, което го прави едно от най-големите IPO в САЩ за всички времена. Ford отказа да разкрие плановете за своя дял от Rivian от около 12%, който струваше около 10 милиарда долара в сряда.

Amazon, T. Rowe Price, Franklin Templeton, Capital Research и Blackstone са сред групата "крайъгълни инвеститори“, за които е посочено, че ще купят акции на стойност до 5 милиарда долара, според документи.

Акциите на Rivian бяха предложени и на инвеститори на дребно в Social Finance Inc (SoFi).

Оценката на Rivian бе 27,6 милиарда долара след кръг на финансиране от 2,65 милиарда долара през януари.


Само преди няколко месеца Rivian достави първите си превозни средства, предимно на собствените си служители. До края на годината ще произведе само около 1 200 бройки в завода си в Илинойс. Компанията, която загуби почти 1 милиард долара през първата половина на годината, изчислява, че годишното производство ще достигне 150 000 превозни средства в основното й съоръжение до края на 2023 г. 

Плановете на Rivian могат да бъдат подкопани от икономически спад, намаляващ търсенето, или от механични или производствени затруднения.

На хоризонта на компанията вече има още един облак. Бившият вицепрезидент по продажби и маркетинг Лора Шваб съди компанията, като твърди, че е била неправомерно уволнена, след като е подала жалба за полова дискриминация за "токсичната мъжка култура" в компанията.

Шваб също така казва, че е предупредила компанията, че целите й за доставка "не са постижими".