Потребителите вече очакват традиционните банки да имат възможностите на финтех сектора

Благовест Караджов, управител на iuvo, и Георги Пенев, управител на Българска финтех асоциация, Технология на парите, 15.11.2022

14:00 | 15 ноември 2022
Автор: Николета Рилска

България е регионален лидер във финтех развитието си. Решенията, които излизат от български компании, са на световно ниво, с нужното качество. Ситуацията е доста обнадеждаваща. Това може само да ни радва, но има и доста неща, които можем да постигнем тепърва. Около това мнение се обединиха Благовест Караджов, управител на iuvo, и Георги Пенев, управител на Българска финтех асоциация, в подкаста „Технология на парите“ с водещ Вероника Денизова.

Пенев коментира нагласите на потребителите у нас към финтех сектора, които определи като „много добри“. По негови думи клиентите са чували за продуктите и дори ги използват ежедневно – разбира се, това са основно по-млади хора, за момента.

„Потребителите до такава степен свикват с подобен тип продукти, че започват да изискват такова обслужване и от традиционните банки… Услугите са удобни, евтини и вече имат най-високо ниво на доверие“.

Гостите коментираха и предимствата на икономическата среда у нас в контекста на решението на iuvo да започне процес по пререгистрация на дружеството и преместване на операциите му от Естония в България.

Караджов обясни, че действията на компанията се базират на желанието ѝ да заяви произхода си, както и на целите ѝ да оптимизира разходите, за да насочи средства към бъдещо развитие и оптимизация на услугите.

Според Пенев благоприятно у нас са ниските разходи, възможността да се основе компания в рамките на дни, липсата на изисквания за голямо количество капитал. Като най-голям плюс на средата в България той изтъкна качеството на персонала.

„Вече в България има не една, а две магистратури, които са свързани с финанси и финтех… Имаме доста добри специалисти в България. Сериозно се работи по въпроса на национално ниво“.

Той добави, че показателно за това е наличието на над 40 чуждестранни компании тук, които са листнати на Нюйоркската стокова борса и имат огромни екипи от над хиляда души.

Друга тема, на която гостите се спряха, е отражението на затягането на политиките на централните банки и опасенията за задаваща се рецесия.

"Повишаването на лихвените проценти цели да предотврати спираловидна инфлация, при която хората очакват дългосрочно увеличение на разходите, а не преустановяване на кредитирането", смята Караджов. Той не очаква лихвените проценти да окажат съществен ефект върху сектора.

„Повишаващата се инфлация ще върне някаква част от средствата обратно към банките и това ще е тест кой бизнес модел ще е успешен в такава ситуация“.

По отношение на достъпа до капитла Пенев посочи, че все още нито един фонд за рискови инвестиции не е затворил отдела си за финтех.

„Неминуемо рецесията ще има влияние – дали ще е позитивно или отрицателно върху инвестициите – само времето ще покаже“, отбеляза той.

Целия разговор слушайте в подкаста.

Първа част на подкаста слушайте тук