Финтех секторът у нас продължава да расте въпреки глобалните кризи

Благовест Караджов, управител на iuvo, и Георги Пенев, председател на Българската финтех асоциация, Технология на парите, 08.11.2022

15:04 | 8 ноември 2022
Автор: Николета Рилска

 

Финтех секторът – у нас и в глобален мащаб – продължава да расте – независимо от кризите. За добрите идеи инвеститори не липсват. До момента тенденцията през 2022 г. остава положителна. България е доста добро място за развитие на финтех компании. Със сигурност страната ни има потенциал да е дори финтех център за Източна Европа. Около това мнение се обединиха Благовест Караджов, управител на iuvo, и Георги Пенев, председател на Българската финтех асоциация (БФА), в подкаста "Технология на парите" с водещ Вероника Денизова.

„Пандемията доказа, че дигитализацията на финансите ще има нарастващо значение и че финтех секторът ще е двигател на иновации“.

По думите на Пенев има голямо търсене към финтех услуги на международно ниво. Той посочи, че у нас броят на финтех компаниите нараства средно с 36% всяка година. През 2021 г. БФА е намерила 135 компании, които доста добре нарастват, дори в условията на криза.

„Средният ръст на приходите на компаниите е 21% до 2020 г. – оттогава са последните финансови отчети. До 2020 над 1,4 милиарда лева са произведени от финтех компании в страната. Може да не е невероятно като числа спрямо други индустрии, но голяма част от тези компании изнасят в чужбина (70-80% от тях). Това означава, че са конкурентоспособни на Европа и света“.

Според гостите положителната тенденция отчасти се дължи на факта, че финтех компаниите у нас работят основно на пазарите в Европейския съюз и САЩ.

Караджов коментира и представянето на iuvo, като отбеляза, че компанията е регистрирана в Естония, но е започнала процеса по преместването си у нас заради добрата бизнес среда. Той открои като нова тенденция P2P кредитирането и обясни, че при него чрез платформи се свързват търсещите кредит с тези, които искат да предоставят заем – основно индивидуални инвеститори, които търсят възможност за допълнителна печалба.

„През 2021 г. отчетохме ръст от над 100% на нетните депозити. Резултатите през 2022 г. до момента продължават да са много добри... Можем да се похвалим със значително нарастване на приходите на iuvo - над 38% спрямо края на предходната година... Инвестираните средства през платформата нарастват през абсолютно всички месеци на първото полугодие на 2022 г.“

По отношение на конкурентната среда у нас във финтех сектора Пенев посочи, че тя нараства постоянно. Той отбеляза, че има интерес от финтех компании от Украйна да установят нови офиси в България.

Според Пенев в сектора няма балон – инвестициите са основно в компании, които наистина са се доказали и имат сериозни планове за развитие.

Той изрази очаквания евентуална рецесия да е големият проблем за финтех сектора, тъй като би забавила растежа на компаниите, оказвайки влияние върху рисковите инвестиции.

Целия разговор слушайте в подкаста.