Вече двама спортисти са с положителни проби преди старта на Олимпийските игри

Игрите, които започват на 23 юли, ще бъдат първите, които ще се проведат без зрители

11:00 | 18 юли 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Двама чуждестранни спортисти са дали положителни резултати за Covid-19 в олимпийското село в Токио, където са настанени хората по време на игрите, съобщава Bloomberg.

Случаите са първите, за които се съобщава сред спортистите в селото, според документ на олимпийския организационен комитет на Токио в неделя. Досега има около 55 случая, свързани с игрите в Токио.

Игрите, които започват на 23 юли, ще бъдат първите, които ще се проведат без зрители. Токио се бори с нарастването на случаите на коронавирус, което накара по-рано този месец правителството да обяви четвърто извънредно положение в столицата. В събота градът отчете 1410 нови инфекции, което е най-високият брой от 21 януари.

Нараства натискът върху министър-председателя Йошихиде Суга, за да изпълни обещанието си да проведе „сигурна” Олимпиада. Публично проучване, проведено в събота от вестник Mainichi Shimbun и изследователския център за социални проучвания, показва, че 65% от анкетираните се съмняват, че Суга може да изпълни това обещание, в сравнение с 19%, които са заявили обратното. 48% от анкетираните казват, че не са в настроение да се наслаждават на Олимпийските игри.

Много от японците са против провеждането на Олимпиадата, тъй като се страхуват, че случаите в страната ще се увеличат. Около 20% от населението в Япония е ваксинирано, според проследяването на ваксините Covid на Bloomberg.

Председателят на Международния олимпийски комитет Томас Бах заяви наскоро, че много строги мерки срещу Covid за спортисти и длъжностни лица „се налагат и работят“.