Как управлението на фентъзи отбор помага на професионалните инвеститори

Много от стратегиите във фантастичния футбол са приложими и при портфейл от финансови активи

20:15 | 24 май 2022
Обновен: 01:49 | 25 май 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В неделя приключи сезонът в английския футбол и 9,2, а това означава, че милиона мениджъри на отбори от Английската фентъзи Висша лига трябва да намерят друга тема на разговори за неделя сутрин, пише Марк Рубенстийн за Bloomberg. През последните години фентъзи (фантастична бел. прев.) версията на най-обичния спорт в света доби огромна популярност. Всяка седмица мениджърите на фентъзи отбори избират отбор от 11 футболисти, чието представяне на терена носи точки за фентъзи лигата.

Професионалистите в сферата на инвестициите отдавна практикуват и други игри и фентъзи футболът не е изключение. Мениджърът на портфейли облигации Бил Грос, прекарва годините, които го превръщат в инвеститор в игра на блекджек. Всеизвестно е, че Уорън Бъфет е играел бридж по няколко часа седмично, а покерът продължава да бъде основно занимание за членовете на финансовата общност.

Подобно на финансите, тези игри се характеризират с непълна информация: играчите трябва да оценят вероятността за определен изход. Резултатът от това е, че те усъвършенстват умения, които след това използват на финансовите пазари. Скорошен академичен труд показа, че мениджърите на хедж фондове, които се представят добре на турнири по покер постигат значително по-добри резултати и за своите фондове.

А каква е ролята на фентъзи футбола?

За разлика от тези игри, фентъзи футболът се играе в продължение на по-дълго време – целият сезон продължава от средата на август до края на май. Мениджърите на фантастични отбори избират състав от 15 футболисти с фентъзи бюджет от 100 млн. лири сред които избират 11-те титуляри. Те имат и право на 1 трансфер на играч седмично, а цената на играчите варира в зависимост от интереса към тях.

На практика това е вид изграждане на портфейл. В рамките на сезона, активен мениджър може да вземе около 500 решения, за да оптимизира състава си. Освен първоначалния избор на играчи и седмичните трансфери, играчите трябва да преценят и кога да играят няколко специални бонуси. Един от тях например е смяна на целия отбор. Броят на решенията е по-малък от този, който се налага да прави един инвестиционен мениджър, но все пак вкарва достатъчна доза преценка в играта.

Подобно на изграждането на портфейл от активи има множество стратегии, които мениджърите могат да използват. Стратегиите базирани на импулса следват скорошната форма на играчите. Много членове на академичните среди смятат, че това е обикновена заблуда, но някои скорошни проучвания ѝ дават известна достоверност. Други мениджъри търсят стойността и избират играчи, които изглеждат евтини на фона на своето представяне. Други пък залагат на количествени инструменти, с които определят играчи, чиито статистики показват, че предстои скорошно подобрение на резултатите.

Най-добрите мениджъри използват всички три подхода и се абстрахират от пазарния шум, показва скорошно проучване на математици от университета в Лимерик. Тяхното заключение е, че „основните фактори, които определят колко успешен е един мениджър са дългосрочно планиране и постоянство в добрите решения на фона на шумните спорове, на които се основава играта“.

Независимо от стратегията, общото с финансовите пазари е изтриването на предимството и скоростта с която се разрастват фантастичните футболни първенства го доказва. Преди 10 години мениджърите във фентъзи Висшата лига бяха 2,8 милиона. Оттогава, те нарастват с 12,7% на година. Обемът на достъпното съдържание също се е увеличил драстично. Вече има специализирани сайтове и подкасти, както и профили в Twitter със стотици последователи. Подобни ресурси сериозно улесниха достъпа до информация. Вече няма как определен мениджър да получи предимство като знае за контузия или отсъствие на играч или пък за титулярния състав. Всеки се съревновава като разполага с еднаква информация.

Резултатът от това е, че средностатистическият фентъзи мениджър става по-добър. При всяка дейност, която съчетава умения и късмет, когато дисперсията на уменията намалява, с толкова резултатите започват да зависят от късмета.

Инвестиционният стратег Майкъл Мобусен го нарича „парадокс на уменията“. Той го определя в сферата на активното управление на инвестиции, но съществува и във фентъзи футбола.

През тази година победител във фентъзи Висшата лига стана американецът Джейми Пигът, който постигна по-добър резултат от всеки друг победител в последните 20 години. Аз останах на 39,219-то място. През минали сезони почти успявах да стигна до топ 1000, но се опасявам, че вероятността това да се случи отново намалява. При наличието на все повече мениджъри, които разполагат с еднаква информация, играта става по-трудна. Ефектът от по-голямата активна конкуренция си проличава ясно от представянето на мениджърите, които преследват Джейми. Разликата между неговия резултат и този на класиралия се на 100 000-дното място беше по-малка от всякога и ще продължи да намалява.

Джейми не е професионален мениджър на активи, но този сезон се е сблъсква с много от предизвикателствата, които срещат и професионалните инвеститори. Единствената разлика е, че в света на инвестициите, сезонът никога не завършва.