УЕФА ще премести финала на Шампионската лига от Русия

Срещата трябваше да се проведе на 28 май в Санкт Петербург

17:30 | 24 февруари 2022
Обновен: 18:46 | 24 февруари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Нахлуването на Русия в Украйна накара УЕФА да премести финала на тазгодишното издание на Шампионската лига, който трябваше да се играе в санкт Петербург, пише Саймън Еванс за Ройтерс, като се позовава на свои източници.

Президентът на организацията Александът Чеферин е свикал извънредно заседание на Изпълнителния комитет в петък сутринта и се очаква новината да бъде обявена официално.

Финалът на Шампионската лига, перлата в короната на европейския клубен футбол трябваше да се играе на стадиона на Зенит в Санкт Петербург на 28 май. Обикновено това събитие привлича хиляди фенове от целия континент.

Стадионът наречен „Gazprom Stadium“ след сделката с руския държавен енергиен гигант, който е един от спонсорите и на целия турнир, както и на Европейското първенство по футбол през 2024 година.

„Поради развитието на ситуацията между Русия и Украйна през последните 24 часа президентът на УЕФА реши да свика извънредно заседание на Изпълнителния комитет в петък сутринта. Той ще започне в 10 часа Централноевропейско време и на него ще бъде оценена ситуацията и ще бъдат взети необходимите решения,“ се казва в изявление на УЕФА.

Отборът на Зенит играе в турнира Лига Европа в четвъртък и ще гостува на Реал Бетис в Испания, но от УЕФА са потвърдили, че този мач няма да бъде засегнат.

„УЕФА потвърждава, че всички мачове в четвъртък ще се играят по график,“ казват още организаторите.

Група европейски политици изпратиха писмо до УЕФА в четвъртък и поискаха мястото на провеждане на финала да бъде сменено, а руски градове да загубят правото си да бъдат домакини на международни футболни срещи.

Финалът на Шампионската лига през 2023 година ще се проведе в Истанбул, а лондонският Уембли и Алианц арена в Мюнхен ще бъдат домакини на следващите две издания.

Спортните канали продължаваха да показват реклами на руския гигант Газпром и по време на срещите от Шампионската лига в сряда, въпреки опасенията на някои привърженици изразени в социалните мрежи. Те ги определиха като неподходящи предвид ситуацията около Украйна. 

BT Sport И DAZN заявиха в сряда следобед, че нямат избор и трябва да излъчват рекламите.

"Като част от договора ни с УЕФА сме задължени да показваме реклами на турнира Шампионска лига, които организацията ни изпраща и които са част от излъчването." Това е заявил представител на BT Sport.

По-рано от разпространителя заявиха, че са "разтревожени"  от реакциите на потребителите след живото предаване във вторник.