Как отново да пълним концертни зали, клубове и стадиони?

Бързи тестове, ваксинационни паспорти и документи за антитела са сред възможностите за връщане към нормалността

16:59 | 11 април 2021
Обновен: 18:03 | 11 април 2021
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Компанията Gemma Recoder организира концерт за 5000 човека в Барселона миналия месец, пише Андреа Фелстед в свой коментар за Bloomberg. Събитието е без социално дистанциране и предлага потенциално решение за възобновяване на събиранията на живо.

Испания не е единствената страна, която прави стъпки към възстановяване на културно-развлекателния живот.

Холандия пуска тестово клубни вечери в Амстердам, както и известен брой музикални фестивали. Страната даде зелена светлина на Евровизия, която ще се проведе през май с публика на живо.

Тези експерименти носят известна надежда за концертната индустрия, която беше срината по време на пандемията. Само в Обединеното кралство през 2018 г. събитията на живо, включително фестивалите, спортните игри и конференциите, са генерирали 42.3 милиарда паунда директни приходи според платформата за билети Eventbrite.

В световен мащаб пазарът е с обем над 1,1 трлн. долара през 2019 г., по данни на пазарната агенция Allied Market Research, а индустрията е готова да се разшири до 1,6 трлн. долара до 2028 г. въпреки ефектите от изминалата година, при която концертите бяха отменени и конференциите преминаха онлайн.

Приходите във Великобритания, генерирано от конференции, концерти и живи събития. Графика: Bloomberg 

Но провеждането на събития, като концерта в Барселона, ще е трудно и дори непрактично, освен за малко на брой големи събирания. Събитието отне месеци на координация със здравни власти, струваше 250 000 евро и беше възможно само с подкрепата на местните власти.

Притежателите на билети могат да получат достъп само ако изтеглят приложение, въведат своите данни за контакт и резервират бърз тест за коронавирус (наличен на три места в града) в деня на концерта. Тези, които са тествани отрицателно, могат да присъстват. На влизане посетителите получават маски и се разпределят разпределени в една от трите зони, където могат да се смесват. Всяка от тези секции съдържа около 1600 души и има отделни съоръжения.

Хората с положителни тестове за Covid получават парите си обратно и са поставяни под карантина.

Този модел може да послужи при организирането на подобни мащабни събития - като фестивали или спортни състезания, където хората купуват билети предварително, а големите стадиони или зали имат достатъчно място за тестови центрове. Но все пак остава въпросът кой да плаща за тестовете и наблюдението. От друга страна, здравните служби биха могли да използват възможността за откриване на безсимптомни заразени при младите, които иначе не биха били тествани.

За повечето други дейности, които предполагат събиране на много хора не едно място, логистичното предизвикателство на концерта в Барселона би било непосилно. Това няма да работи за забавление, което разчита на импулс и спонтанност, като например отбиване до бар или нощен клуб, или дори посещение на кино. В тези случаи ваксиннационните паспорти, макар и противоречиви, биха могли да бъдат спасителен пояс.

Част от хората не се притесняват да посещават музикални и спортни събития. Графика: Bloomberg 

Междувременно хотелиерите се противопоставиха на подобни сертификати заради разходите за проверката и риска от дискриминация на клиенти, които не са ваксинирани. Обсъждат се варианти за достъп до събития като концерти и игри със скорошен отрицателен тест или тест за антитела.