Риск #1 в САЩ е инфлацията на заплатите

Патрик Палфри, капиталов стратег в Credit Suisse

15:58 | 1 ноември 2018
Демонстрация на работници в Лондон, подкрепящи гиг-икономиката или неофициалната заетост на работещите на 30 октомври 2018. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Демонстрация на работници в Лондон, подкрепящи гиг-икономиката или неофициалната заетост на работещите на 30 октомври 2018. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

По отношение на Фед моят риск номер едно е инфлацията на заплатите, каза Патрик Палфри в интервю за Bloomberg днес. 

"В началото на годината инфлацията се движеше бързо до 2, 2,5 и 2,7% и сега се очаква да продължи, но все ще не се забелязва. Това позволява на корпоративните печалби да бъдат толкова силни, колкото са; помага на Фед да нормализира лихвените проценти по един много обичаен начин."

Накратко рискът от инфлация става все по-сериозен, а трудовият пазар е все по-затегнат. Повечето от анализаторите очакваха, че заплатите ще се повишат, но това не се случи, допълни той. Въпреки мрачната ситуация по-важният въпрос е дали ще има рецесия, каза Палфри. 

Променливите, които наблюдават от Credit Suisse обаче, показват, че в краткосрочен план не се насочваме към рецесия. Индексът на производствената активност не се е влошил, инфлацията при заплатите е все още ниска и кривата на доходността не се е обърнала. Обикновено, тези са предпоставките, които предшестват рецесията, споделя Патрик Палфри.

"Те не са налице тук, следователно не би трябвало да има рецесия при акциите през следващите от 6 до 12 месеца. "

Повече от коментара на Палфри  ще научите от видеото.