Торите, подкрепящи твърдия Brexit, биха предпочели сделка пред предсрочни избори

Калъм Пикъринг, главен икономист в Berenberg

16:54 | 11 септември 2018
Обновен: 16:56 | 11 септември 2018
Строителните работници коригират стрелката на часовника на Elizabeth Tower, по-известна като „Биг Бен“ в Лондон, Великобритания, в сряда, 11 октомври 2017. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Строителните работници коригират стрелката на часовника на Elizabeth Tower, по-известна като „Биг Бен“ в Лондон, Великобритания, в сряда, 11 октомври 2017. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Днес Калъм Пикъринг от Berenberg разговаря с журналистите Нейра Чехич и Манъс Крани в "Bloomberg Daybreak: Europe."

Главният икономист Berenberg беше поканен, за да дискутира перспективата пред преговорите за Brexit, британската икономика и политиката на Английската банка, тъй като привържениците на Brexit в парламента са разединени по плана за излизане, който министър председателят Тереза Мей ще предложи.

Торите готвят нова серия от нападки срещу Мей заради опасения свързани с това как законодателството на Европейски съюз (ЕС) ще се приложи във Великобритания, след като страната напусне блока. 

Основното предположение на главния икономист на Berenberg е, че ЕС и Великобритания ще сключат някаква търговска сделка при стоките и ще оставят ирландската граница отворена. Сделката ще представлява нещо като "полу-мек Brexit", а възможността за твърд Brexit е едва 20%, каза той. 

На този етап е важно да се наблюдават по-отблизо привържениците на Brexit във Великобритания, защото те наистина биха могли да провалят сделката, която Мей ще опита да прокара пред парламента. За да мине сделката ще е необходима помощ както от либералдемократите, така и от Шотландската национална партия. Най-вероятно ще бъде необходима частична подкрепа от страна на лейбъристите, за да се реализира сделката, каза той. 

Пикъринг се съгласи, че групата от привържениците на твърдия Brexit би предпочела сделка пред това да се отиде към предсрочни парламентарни избори. Той ги нарече "червени линии", които поставят някакви граници, които в действителност преминават във всеки един етап. 

"Мисля, че те са повече като камъни в бъбреците, ще го преживеят, болезнено е, но в крайна сметка партията ще е по-здрава."

По отношение на перспективата за страната след Brexit, т.е след месец март 2019 и дали Английската банка ще предприеме по-сурова политика Пикъринг отговори, че очакванията за ръст на британската икономика са напълно реалистични. По думите му икономиката вече се подобрява, а през 2019 и 2020 също се очаква повишение на работните места и заплатите. 

"Това би трябвало да повиши и заздрави потребителското търсене, което означава по-силен икономически растеж, да кажем от 1.8% за следващата година и 1.7% през 2020. "

Според него най-добре би било Английската банка да не бърза с повишаването на лихвените проценти преди страната да се отдели от блока. Той прогнозира, че след този момент регулаторът най-вероятно ще направи две лихвени повишения през следващата година и още две през 2020, за да нормализира икономиката. 
 

"Ще преминем през тих период, които до голяма степен ще дойде веднага след Брекзит през март 2019, когато ще видим по-настъпателен тон от банката."

През последните дни се наблюдава импулс за ръст във Великобритания, но Пикъринг смята, че не се очаква този ръст да е толкова голям, тъй като трудовият пазар е затегнат. Въпреки рекордното ниво на отваряне на нови работни места, пазарът на труда в Обединеното кралство не се доближа до "пълна заетост", за каквато говори Английската банка. 

Повече от интервюто гледайте във видеото по-нагоре в текста.