Bloomberg TV Bulgaria Интервю - архив

Всеки делник от 19:30 часа

Платформа в България организира аукциони за вземания, движими и недвижими имоти

Ивeлина Атанасова, директор "Продажби" във Vendofin, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 01.07.2021

20:01 | 1 юли 2021
Обновен: 09:50 | 2 юли 2021
Автор: Александра Попова

В началото идеята на платформата Vendofin беше да предлага главно вземания, тъй като сме на мнение, че това е бъдещето. Имаше запитвания да се продават движими и недвижими обекти като имоти и автомобили, затова ги включихме като опция. Платформата е напълно прозрачна и може да обслужва както банкови и финансови институции, така и фирми и физически лица. Това коментира Ивeлина Атанасова, директор "Продажби" във Vendofin в интервю за репортера Красимир Чешмеджиев, излъчено в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

"Един стандартен търг протича по един лесен и достъпен начин. Потребителят влиза в платформата със своя username и парола, като попълва няколко стъпки, за да създаде дадения аукцион. Стъпките включват попълване на информация за актива, който иска да продаде, да прикачи снимки и документи и да зададе финансовите параметри".

От думите на госта стана ясно, че Публичните търгове са развити главно в САЩ. По-голяма част от хората там продават имоти и недвижими вещи чрез аукционни търгове. Това е популярна практика и в Германия. Поради тази причина Ивелина Атанасова решава да направи нещо иновативно в България, като предлагат тази опция да продават движими и недвижими вещи през аукцион. 

"Всеки участник, който участва в търг, трябва да знае, че снимките продават. На първо място трябва да направи качествени снимки на имота. Важно е как ще бъде описана информацията, но най-важното нещо е цената", заяви Атанасова.

Гостът е на мнение, че по-ниската цена със сигурност ще привлече повече участници на даден аукцион, но това не би довело до по-висока цена на края на търга.

"Продавачът определя сам цената, на която иска да продаде актива си. Ние може да го посъветваме, ако преценим, че цената, която той е дал за старт на аукциона, е твърде ниска или висока. За да има един успешен аукцион, началната цена трябва да е доста привлекателна, за да се привлекат повече участници в него. Резервираната цена трябва да бъде малко под пазарната стойност".

Ивелина Атанасова сподели, че всеки мецес Vendofin има по 1-2 успешни сделки, което е положително, тъй като платформата тепърва ще добива популярност на пазара. 

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю гледайте тук.