Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Българска платформа за телемедицина покорява света

Йосиф Дишлиев, съосновател на платформата Healee, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 13.10.2020

20:02 | 13 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева

Основният проблем за пациентите е не само да достигнат до лекар, а и с това кой е необходимият специалист и телемедицината може да предостави решение. Това заяви Йосиф Дишлиев, съосновател на платформата Healee, в рубриката на Bloomberg TV Bulgaria Интервю с водещ Вероника Тонева.

Готът обясни, че телемедицината е всякакъв вид отдалечена връзка между лекар и пациент. Тази концепция съществува от 60-те години и се развива с времето, като този вид комуникация е полезна както за лекарите така и за пациентите.

„За пациентите е полезно да се свържат с лекаря си по всяко време, а за лекарите предимството е, че могат по много ефикасен начин и да разговарят с пациенти в платформа, която е създаден за тази цел, защото тази комуникация се случва и сега, но по не много подходящи канали“.

Платформата Healee, основана от Дишлиев и Христо Косев, предлага набор от специализирани инструменти, които да адресират медицинската природа на този разговор. Платформата се състои от две взаимосвързани приложения, който са достъпни както на настолен компютър или лаптоп, така и като мобилни приложения.

По отношение на влиянето на пандемията Дишлиев заяви, че потреблението на приложението се е увеличило, като интересът от страна на лекарите е бил много голям и броят на консултациите се е увеличил около 10 пъти.

„Телемедицината винаги е работила, но едно такова събитие накара много хора да я ползват и разбраха, че тя работи“.

Платформата се развива във Великобритания и САЩ, като гостът заяви, че такава експанзия се планира и в Германия.

„Краткосрочните ни цели са да направим платформата нещо, което е отвъд телемедицински инструмент…да направим така, че да има специализирани компоненти, които да помогнат на болниците да дигитализират своите продукти“.

Вижте целия разговор във видеото.

Видеа с всички гости на рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю гледайте тук.