Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Професия лютиер: как се създават електрически музикални инструменти у нас?

Костадин Димитров, лютиер, Bloomberg TV Bulgaria Interview, 24.09.2020

20:02 | 24 септември 2020
Автор: Николета Рилска

Изработката на музикален инструмент е съвкупност от последователни процеси. В България имаме всички необходими материали за производството на китари. Това заяви лютиерът Костадин Димитров, който вече над 20 години се е посветил на изработката на електрически музикални инструменти, в интервю за редактора Вероника Тонева, излъчено в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Interview

Димитров разказа, че за изработката на китара е необходима идея - как трябва да изглежда този инструмент, каква форма ще има, какви ще са параметрите му.

“След това трябва да се определи какво се иска от инструмента - да изглежда добре, да бъде функционален, да звъчи по определен начин. Това включва правилния подбор на хардуер електроника”, посочи той.  

“Визията не е само контур. Тя е какво искаш да усетиш като видиш инструмента - като цветово присъствие, като обратна връзка”. 

Лютиерът обясни, че след определянето на всички тези изисквания се преминава към намиране на електрониката и дърветата, които да отговарят на съответните качества.

“След това идва и огромно количество физическа работа”, изтъкна Димитров. 

От разговора стана ясно, че гостът произвежда обикновено около шест- седем инструмента с ниска до средна сложност. Той отбеляза, че изработката на една китара може да отнеме и година, зависи колко сложна е, а именно това е определящо за нейната цена. 

Вижте целия разговор във видео материала

Видеа с всички гости на рубриката Bloomberg TV Bulgaria Interview гледайте тук