Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

България се радва на бум в производството на електрически велосипеди

Галин Бонев, основател и управител на Eljoy Bikes, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 17.07.2020

20:19 | 17 юли 2020
Автор: Николета Рилска

В момента има бум на производството на електрически велосипеди у нас. В България обаче хората все още не са така добре запознати с тях, както в Западна Европа. Това каза Галин Бонев, основател и управител на Eljoy Bikes, в интервю за редактора Вероника Тонева, излъчено в рубриката “Bloomberg TV Bulgaria Интервю”.

“Коронавирусната криза доведе до голям стрес в индустрията, тъй като сроковете за доставка на различни компоненти са дълги, те идват от различни краища на света. След няколко седмици обаче се оказа, че дори кризата помага, тъй като велосипедите се наложиха като алтернатива на градския транспорт”, посочи Бонев. 

“След първите две-три седмици от пандемията отчитаме голям ръст в поръчките... Това не се отнася само за нашата компания, но и за всички други производители”. 

Гостът отбеляза, че в цяла Европа има глад за велосипеди, няма наличности, хората си поръчват велосипеди за след месеци.

“В България бумът не е толкова голям, което донякъде може би се дължи на високата цена на велосипедите”, отбеляза Бонев. 

Той посочи, че Eljoy Bikes е набрала 630 хиляди евро през миналата година от български инвеститори - бизнес ангели и един инвестиционен фонд. От разговора стана ясно, че дружеството подготвя нов рунд на финансиране, целта е той да се затвори следващия месец.

“Пазарът е изключително подходящ за инвестиции, развива се в пъти”, коментира Бонев. 

Според него българските клиенти и потребители вече са узрели за електрическите велосипеди, включително и като възможности.

“Цената на велосипеда ориентировъчно варира между 2500 и 4000 лв.”, каза гостът.  

“Човек първо трябва да се качи да го пробва и след това да прецени дали му трябва... Това е нещо, което трябва да се тества”. 

Той посочи, че компанията му произвежда около 1000 велосипеда годишно, като планът е капацитетът да се увеличи до 20-30 хиляди през следващите години.

"В Европа пък се продават около 3 милиона велосипеда на година", добави Бонев. 

Вижте целия разговор във видеото. 

Видеа с всички гости на рубриката “Bloomberg TV Bulgaria Интервю” гледайте тук