Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Новото лице на модата - втора част

Боряна Узунова, създател на Kool and Konscious; Ева Вучева, създател на Kool and Konscious; Павел Лозанов, съосновател на Bogdar; Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 26.06.2020

20:29 | 26 юни 2020
Обновен: 14:53 | 1 юли 2020
Автор: Николета Рилска

Коронавирусната криза имаше брутален (и това е мека дума) отзвук върху модната индустрия. Няколко неща се случиха, които всъщност ще променят сферата завинаги. Това каза Ева Вучева, създател на Kool and Konscious, в интервю за редактора Вероника Тонева, излъчено в рубриката “Bloomberg TV Bulgaria Интервю”. 

По думите на Вучева заради пандемията всички големи производители и търговци са поставили доставчиците си пред избора да не очакват плащания до юни или да откажат всичките си поръчки до септември. 

“Стотици хиляди хора останаха без работа и останаха без абсолютно никакъв източник на доход”

Вучева отбеляза, че търговците на дребно вече преосмислят бизнес моделите си, насочват се към онлайн средата и пр., тъй като моделът на физическите магазини не е оптимален. 

“Очакваме в Щатите до края на годината 30 процента от малките марки да фалират, а 80 процента са във финансови затруднения”, заяви Павел Лозанов, съосновател на Bogdar.

Представителите на модната индустрия коментираха и начините, по които тя се е променила пред последните години. 

Вучева отбеляза, че вече всеки бранд пуска по много повече колекции на сезон, в сравнение с годините в началото на века.

“Две колекции на седмица или две зареждания на седмица е нещо, което на абсолютно никого не е нужно”, коментира Лозанов.

“Интересен факт е, че ако продължим да консумираме с бързината, с която консумираме в момента, и изхвърляме със същата бързина, до десет години ще имаме планина по-голяма от Еверест, която е направена от дрехи”, заяви Боряна Узунова, създател на Kool and Konscious

“На първо място ние потребителите трябва да се научим да купуваме по-малко и по качествени дрехи, съответно хубаво е да се интересуваме и от произхода им, каква е материята”, заяви още Лозанов.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Видеа с всички гости в рубриката "Bloomberg TV Bulgaria Интрервю' гледайте тук