Bloomberg TV Bulgaria Интервю - архив

Всеки делник от 19:30 часа

Български предприемач в Занзибар прави криптовалута за отменени полети

Калоян Георгиев, основател на Colibra, в "Bloomberg TV Интервю", 05.01.2022

19:00 | 10 януари 2022
Обновен: 21:25 | 10 януари 2022
Автор: Галина Маринова

Първият продукт на латформата Colibra, който е на пазара от известно време, прави компенсации, които не са изцяло според регламента на европейската директива, които се изплащат при закъснение от над 3 часа, ако компанията е виновна и много други, каза Калоян Георгиев, основател на Colibra, в интервю на Красимир Чешмеджиев за рубриката "Bloomberg TV Интервю". "Colibra обезщетява при закъснение над един час безусловно, без значение какви са дребните детайли и малкият шрифт".

"Причината да правим това е, че има данни, които показват, че в 85% от случаите, в които се дължи обезщетение в ЕС, то не се получава. Това са данни от преди пандемията, а сега е още по-трудно. Причината е в недостига на информация - много от пътниците не знаят какви са им правата, а и дори и да знаят - всички документи трудно се събират".

"Ние предложихме решение на потребителите, което позволява лесно да се събират парите при над един час закъснение, каквото и да става", обяни Георгиев. "Разбира се, в този случай потребителят получава много по-малко пари, защото статистически това се случва много по-често, горе-долу е 20 към 1. Тоест той много по-често ще получава пари, но 20 пъти по-малко. Основната идея е това да се случва много лесно".

"В момента, в който самолетът ти закъснее с час и 20 минути, например, получаваш съобщение: "Здравейте, дължи Ви се "това" и го получаваш. Няма нужда да се влиза в сложни процедури. Основното нещо, в което ние вярваме, е че потребителят иска, е да му бъде лесно. Никой няма интерес да гони огромни авиокомпании за не много пари".  

По време на пандемията решихме да създадем такъв продукт, който да става по-силен, колкото пандемията се задълбочава, каза събеседникът. "Тогава стартирахме новия продукт на компанията Pay-if-Okay. Това е продукт, който позволява на потребителите, които ги е страх да си купят билет, а много от потребителите според статистиките се притесняват дали ако си дадат парите за билет този полет ще се осъществи. Ние им позволяваме да получат билета си без да го плащат предварително".

"Нарича се "Pay-if-Okay", защото билетът се плаща, след като кацне самолетът. Тогава удържаме пари от кредитната карта на потребителя, само ако полетът е ОК. Ако полетът има канселация или има голямо закъснение, тогава потребителят получава съобщение: "Благодаря, че избрахте да летите с Colibra. Летяхте безплатно. Никога не сме Ви взимали пари и няма и да Ви вземем". 

Услугата е актвна от съвсем скоро, буквално от 10 дни, съобщи Георгиев. "Покрай това, за да може тази услуга да върви добре, има нужда да има много оперативен капитал, защото практически това, което прави Colibra е нещо като микрофинансиране. Временно ние покриваме клиента, а той си плаща след това. Трябва ни много работен капитал, както и маркетинг и дивелъпмънт такъв".

"Colibra реши да се обърне към публичните пазари и това бе доста добре прието. Свързахме се с една от най-големите борси в света. На 17 януари имаме листинг на ICO на токени и от там ще можем да наберем достатъчно капитал, за да може да предлагаме услугата в цял свят. Тя и сега е в цял свят, но е леко ограничена в рамките на това, което можем да си позволим като финансиране". 

Общият брой на токените, които ще бъдат налични на пазара, е един милиард, съобщи събеседникът. "От тях направихме едно затворено частно предлагане, което е изключително малко. То се затвори изключително бързо и успешно. Беше планирано за три дни, то се затвори за няколко часа. Сега правим вторично предлагане, което отвори буквално днес. Вторият ни частен рунд е отворен и ще работи 20-на дни за набиране на ресурс и третата стъпка е появата ни на борсата на 17 януари".

"Токенът ще бъде дефлационен. Ние постоянно ще го изкупуваме. С част от печалбата на компанията ние ги изкупуваме и ги унищожаваме. За това токенът е интересен за пазара, защото колкото по-добре се развива компанията, колкото по-големи печалби има, толкова по-малко ще бъдат токените в оборот".

Планираме издаване на втори токен, който ще бъде от типа "стейбъл койн". Те са малко по-тежко регулирани и затова ще ни отнеме повече време. Той ще бъде свързан с кредитните карти на потребителите, съобщи Георгиев. "Планираме той да се появи втората половина на следващата година, защото има не само техническа, а и регулаторна работа".

Инвестицията във ваканционното ни селище в Занзибар е напълно приключила. Строежът е завършен и е пълно с хора и изглежда доста обещаващо, каза още Георгиев. "Може би до голяма степен причина за това е разразилият се корона вирус и политиката в Занзибар, която е да няма много ограничителни мерки. Това е причината Занзибар да стане рязко много популярен по цял свят".

Пандемията изигра важна роля в популяризиране на Занзибар като дестинация, уточни Георгиев. "Сега тя стана много популярна и Занзибар се появи на картата". 

Какъв е бизнес моделът и как се монетаризира първият продукт на Colibri? Какво прави платформата привлекателна за потребителите и в кои случаи е изгодна? Колко са потребителите на платформата Colibri? Каква ще бъде цената на токена по време на ICO-то? Какви права ще имат токен притежателите?

Вижте целия коментар във видеото. 

Всички гости на предаването може да гледате тук.