С бесарабски българи и кадри от Нова Зеландия фирма от Силистра се развива на световните пазари

Калоян Липков, мениджър Продажби за България в ELICA PROcessing, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 07.12.2021 г.

20:00 | 8 декември 2021
Обновен: 18:50 | 9 декември 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Разнообразяването на продуктите на ELICA Elevator са наложили ребрандирането на компанията от Силистра като ELICA PROcessing. Навлизането й на все повече пазари означава постоянна разработка на все по-ефективни продукти за преработката на земеделски култури като последните решения са свързани с въвеждането на лабораторно оборудване в сектора. Като други български фирми, компанията изпитва трудности при намирането на специалисти, но успява да привлича кадри от българските общности в Украйна и Молдова и дори хора от Нова Зеландия. Това коментира Калоян Липков, мениджър Продажби за България в ELICA PROcessing, в интервю за репортера Красимир Чешмеджиев, излъчено в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

“ELICA изгради реноме като надежден доставчик на технологични решения през последното десетилетие. Стратегията на групата доведе до създаване на новo бизнес звенo в сегмента за строителство на плавателни съдове – ELICA YARD – и придобихме италианската компания ASM, които произвеждат високотехнологични машини за оптично сортиране.“ Тези промени, както и фокусирането върху предлагането на цялостни решения за обработка (от англ. processing) на семена са наложили смяната на името на компанията от ELICA Elevator на ELICA PROcessing разказа Липков.

„Разширяваме портфолиото си с лабораторно оборудване в земеделието, което е важна част от цялостните решения, които предоставяме.“ Инсталациите за преработка се състоят от различни сепаратори с множество на брой сита, а лабораторното оборудване спомага за правилния избор на ситата и първоначалните настройки на оборудването, каза Липков.

За търговците и преработвалите на зърнени култури това оборудване помага и за избора на правилната суровина, добави той.

За да произведете висококачествен продукт в сектора на преработка на зърнени, бобови и т. нар. нишови култури имате нужда от ефективно оборудване. „Нашата мисия е да доставяме цялостни решения, които са енергийно ефективни. Такива са и нашите инсталации – от приемането на материала, почистването, калибрирането, преработката, до пакетирането на крайния продукт.“

ELICA PROcessing залага на енергийно спестяващи решения, разказа Липков. „Аспирационните модули към машините са затворен цикъл, без нужда от големи вентилатори. ELICA PROcessing интегрира свои собствени решения в преработвателните линии – инсталациите за белене на слънчоглед, системите за белене за маслодобивни заводи“, и са търсени в Европа, ОНД и Южна Америка.

Компанията е реализирала множество проекти по програмата за развитие на селските райони на ЕС.

ELICA PROcessing има програма за обогатяване на животинския фураж (слънчогледов шрот), което трябва да подпомогне храненето на малките животни. „В Европа тече тенденция да не се използват ГМО продукти в храните на животните като соя – поради тази причина животновъдите заменят соевия протеин със слънчогледов.“

Полученият по технологията на ELICA PROcessing шрот е с по-голямо протеиново съдържание и с по-висока пазарна стойност, добави Липков.

След придобиването на ASM и позиционирането в сегмента за рециклиране на пластмаси присъствието на ELICA PROcessing в Западна Европа се е увеличило значително. „ELICA ASM отвори офис във Франция и ние използваме изградената търговска мрежа в Австрия, Германия. В момента част от екипа ни е в Аржентина, където след две успешно изградени инсталации за преработка на слънчоглед, възнамеряваме да отворим официално представителство.“ Компанията в момента отваря офис в Русия и установява партньорски връзки в Казахстан, където са и голяма част от проектите.

България е на трето място като пазар за компанията, но тенденцията е мрежата да се разширява, каза Липков.

ELICA PROcessing постоянно представя продуктите си на международни изложения като следващото ще бъде в Хановер, Германия. „Постоянството и разработването на високо ефективни продукти е правилният път за позиционирането на марката в световен мащаб.“

Компанията продължава да разширява екипа си като предоставя допълнително обучение на постъпващите на работа инженери. „Намирането на специалисти е трудно“, призна Липков, но ELICA PROcessing развива връзки с университети, за да привлича кадри веднага след дипломирането им." Въпреки тромавата административна система в компанията работят хора от Молдова, Украйна и дори Нова Зеландия.

Повече за ELICA PROcessing може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването Bloomberg TV Bulgaria Интервю може да гледате тук.