След Ковид-19: Жилищно проектиране и ипотечно кредитиране

Радослава Луканова, началник отдел „Специализирани центрове“ в Пощенска банка и арх. Атанас Танков, собственик и водещ проектант на студио „Танков архитекти“

17:30 | 5 август 2021
Обновен: 15:30 | 16 ноември 2021
Автор: Севделина Илиева

В първите месеци на пандемията се забелязваше една значителна предпазливост по отношение на имотния пазар. Това оказа неимоверно влияние върху продажбите и търсенето, но тази тенденция още в първите месеци на пандемията утихна и година завърши изключително успешно. Важните теми около имотния пазар преди и след пандемията коментираха Радослава Луканова, началник отдел „Специализирани центрове“ в Пощенска банка и арх. Атанас Танков, собственик и водещ проектант на студио „Танков архитекти“ във втория епизод на подкаста „Финанси на фокус“ с водещ Христо Николов.

„Все повече клиенти решиха да инвестират в имоти именно сега и причината е, че търсят комфорта на дома. Все повече хора оцениха това колко е важно е да имаш жилище достатъчно голямо, достатъчно комфортно и в същото време да има среда подходяща децата да бъдат обучавани. Смелото решение на клиентите да пристъпят към кредитирането и покупката на по-просторно жилище категорична е тенденция, която наблюдаваме за миналата година, а и това продължава и тази година“, каза Радослава Луканова.

По думите ѝ през последните години се наблюдава тенденцията българите, които живеят в чужбина, да инвестират в имоти у нас, като дори някои остават да работят дистанционно от България.

„Българите, които живеят в чужбина търсят нещо, което да е ликвидно, за да могат да го продадат, за да се освободят от инвестицията. Разглеждат го по-скоро като инвестиция. Тук са доста по-достъпни жилищата. С по-малка абсолютна сума те успяват да закупят цяло жилище, докато в чужбина им трябва доста по-голяма инвестиция“, коментира арх. Танков.

Според него общият тренд, който е започнал преди няколко години на пазара за имоти – продължава. По думите му, основен фактор конкретно за България е това, че жилищният фонд е остарял попринцип и хора, които живеят в панелни блокове, все повече искат да инвестират в нещо по-качествено като имот.

„Принудата хората да са заедно за дълго време вкъщи катализира промени в пазара на имоти – търсят се малко по-просторни, по-функционални. Да кажем с една стая повече.“

Радослава Луканова обобщи, че клиентите много отдавна не отдават приоритет единствено на цената. Те много добре знаят, че срещу определена цена трябва да стои определена услуга или комплекс от такива.

Повече по темата слушайте в първия епизод от третия сезон на подкаста „Финанси на фокус“ на Bloomberg TV Bulgaria.