Почти всички банкови услуги вече са достъпни от вкъщи

Повече по темата слушайте в подкаста на Bloomberg TV Bulgaria „Финанси на фокус“

11:42 | 29 май 2020
Обновен: 08:04 | 3 юли 2020
Автор: Даяна Попова

„Вложихме много усилия за развитие на интернет и мобилното банкиране. Резултатът е, че вече 90-95% от стандартните ежедневни операции могат да се извършват от дома, без нуждата от посещаване на банков клон, през най-разнообразни канали за комуникация. В това число влизат различни видове трансакции, плащане на данъци, регистриране и получаване на нова карта, заявяване и подписване на договор за кредит, заявяване и регистриране на интернет банкиране, искане за отсрочване на задължения от клиенти, засегнати от кризата с COVID-19.“

Това съобщи Лина Върбанова, началник отдел CRM в Пощенска банка, в епизод 2 на подкаста „Финанси на фокус“ на Bloomberg TV Bulgaria. Темата е „Банкирай от вкъщи – предимства на дигиталното банкиране“, а водещ е Христо Николов от сутрешния блок на Bloomberg TV Bulgaria.

Кибер сигурността беше друг акцент в разговора. „Въведохме софтуерен токън, който представлява мобилно приложение за смартфони и други смарт устройства. С него осигуряваме двуфакторна автентикация на клиентите и прилагаме задълбочено удостоверяване на идентичността им, което е задължително изискване по европейския регламент и по Закона за платежните услуги и платежните системи“, обясни Борислав Диков, началник секция „Развитие на дигиталните канали“ в Пощенска банка.

Чрез софтуерния токън клиентите имат възможност да се уверят по втори независим канал за сумата и сметката на получателя преди да потвърдят трансакцията. Така ще бъдат сигурни, че превеждат пари на правилното лице.

Лина Върбанова разясни и друга иновация - приложението за мобилен телефон EVA Postbank, което е налично в Google Play и App Store. Апликацията е с интегриран чат бот, с елемент на изкуствен интелект. От нея може да получите отговорите на всички бързи въпроси, свързани продукти и услугите на банката. Например, ако потребителят си е забравил потребителското име или паролата за интернет банкирането. „Вместо да се чуди какво да направи в тази ситуация и къде да се обади, виртуалният асистент EVA може да му даде правилния отговор“, каза Върбанова.

Какви са другите модерни канали за комуникация между банка и клиент?

Има ли увеличение на fishing атаките в настоящата ситуация и как клиентите може да се предпазят от тях?

И какво предстои през 2020 г. за Пощенска банка по отношение на използването на нови технологии?

Чуйте отговорите във втората част на първия епизод на подкаста „Финанси на фокус“ на Bloomberg TV Bulgaria.