Дигиталните близнаци – ключ към оптимизиране на ресурсите в умния град

Повече по темата слушайте в подкаста на Bloomberg TV Bulgaria „UpDate”

13:30 | 17 юни 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

 

„Дигиталните близнаци имат сериозно приложение при оптимизирането на ресурсите и суровините, които умните градове ще могат да потребяват“, коментира Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg в технологичния подкаст „Update” на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му тези дигитални копия на физическия свят играят важна роля и могат да помагат на предприемачите, визионерите и хората в градовете да предвиждат бъдещи състояния, сценарии и резултати от различни дейности.

Той припомни, че концпецията за дигиталните близнаци не е нова. Тя се е появила преди повече от 15 години, но днес излиза на преден план благодарение на възможностите, които може да донесе на умния град.

„Пазарът на дигитални близнаци достигна 3,8 млрд. долара през 2019 г., а през 2025 г. трябва да достигне 35,8 млрд. долара“, уточни още Бойчо Попов.

Един от ярките примери за дигитален близнак на умния град е Сингапур, посочи главният реактор на Investor.bg.

Там има един проект за динамичен 3D модел на града с името „Виртуален Сингапур“ – именно дигитален близнак. Платформата подобрява отношенията на гражданите с институциите и бизнеса при вземането на различни решения, повишава достъпността и се отразява и на градското планиране доста положително. Например дава възможност да се проследи ефекта от промяна в климатичните промени, повишаването на температурите, слънчевата светлина, преди започване на конструирането на нови сгради“, коментира той.

Кои други технологии ще помогнат на човечеството да направи градовете интелигентни и какви ще са основните ползи от тях чуйте в интервюто.