Как развитият свят превърна глобалния юг в бунище за електроника?

Повече по темата слушайте в подкаста на Bloomberg TV Bulgaria “Update”

15:52 | 11 септември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Развитият свят е превърнал глобалния юг в своето бунище за електроника. Това коментира в подкаста „Update” на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Елена Кирилова Борислава Йорданова, координатор кампании в Сдружение „За Земята“.

По думите ѝ в южните страни има множество неформални сметища за електронен и електрически отпадък.

„За мащаб само ще кажа само, че 50 млн. тона електроника се изхвърлят всяка година, като само приблизително 20% от тях преминават през някакво рециклиране“, посочва още тя.

Големият проблем с тези сметища е ужасяващото им въздействие върху околната среда, тъй като в електрониката се ползват множество ценни метали.

„В почвата потичат всички прекрасни вещества, които са вътре, компрометирайки поминъка на местните. Говорим за сметища, които не са просто до някое село. Те са с мащабите на малка държава“, коментира още гостенката.

Рециклирането, или извличането на ценните метали от електрониката, има своите предимства, но само по себе си то не е окончателно решение. Това е така, защото 30% от вложените материали се губят при рециклиране, тъй като много от металите са слепени по такъв начин, че не могат да бъдат преработени и да се ползват отново самостоятелно, твърди Борислава Йорданова.

Според нея алтернативата е да спрем да произвеждаме толкова големи количества електроника, а когато ги създаваме те да са с удължен живот.

Ако удължим с една година живота на един телефон, ефектът е същият като да махнем от пътя 2 млн. автомобила, посочва още тя.

Каква е ролята на българските мини и находища в глобалната верига на доставките на ценни метали за електроника можете да чуете в записа.