Как пандемията повлия на видео стрийминга?

Повече по темата слушайте в подкаста на Bloomberg TV Bulgaria “Update”

14:24 | 14 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Пандемията и фактът, че много хора трябваше да останат в домовете си във връзка с мерките срещу Covid-19, е довел до ръст на потреблението на съдържание във видео стрийминг платформата HBO GO, както и до ръст на броя на потребителите. Това разкри в подкаста „Update” на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Елена Кирилова Димитър Нойков, регионален мениджър на HBO България.

„Случилото се доведе до натоварване на системите. Успяхме да се справим и с това предизвикателство. Разбира се, с всичко това вървеше и отговорността да сме основното забавление на хората, когато са в изолация в дома си, и мисля, че не разочаровахме нашите абонати“, коментира той.

Междувременно два български филма се присъединяват към каталога на HBO GO – „Диви и щастливи“ и „Котка в стената“, с което услугата продължава разширяването на своите предложения от локално съдържание.

“Това са два филма, които имаха успех и в боксофиса, и на различни фестивали. За нас, както винаги, е мисия и отговорност това нещо да се случва“, твърди Димитър Нойков. По думите му интересното в случая не е промяната, която тези заглавия носят в глобалната платформа, а по-скоро шансът, който българските автори получават, да бъдат наравно със световните примери в киното.

„Даваме възможност на българските заглавия да имат един по-широк достъп до по-голяма аудитория и то не само на територията на България, а и в още седем страни извън нашите граници. .. Българските заглавия са наша задача, наша мисия“, коментира още регионалният мениджър на HBO България.

От своя страна, актьорът и продуцент Александър Сано коментира, че стриймингът е логичният път на един филм от гледна точка на неговото разпространение.

„След като филмът слезе от киноекраните, следват платформи по заявка, където той може да се продава, както направихме и ние с „Диви и щастливи“. След този тип платформи, идват и такива, които са на база на абонаменти. Може би вече след това остава и излъчване по ефирни телевизии. Горе-долу с това приключва дистрибуционния път на един филм“, посочва той.

Въпреки това пред българската киноиндустрия остават важни въпроси като този с пиратството на авторско съдържание. Как се развива този проблем у нас и колко ощетени са правоносителите, можете да чуете в пълния запис.