Металургичният сектор изпитва логистични проблеми заради коронавируса

Политими Паунова, изпълнителен директор на Българската асоциация на металургичната индустрия, В развитие, 24.03.2020

12:58 | 24 март 2020

За момента проблемите в металургичния сектор, причинени от кризата около разпространението на коронавируса, са логистични. Доставките се изпълняват по-трудно, оттам идва и липсата на ликвидност и намалените средства. Това каза Политими Паунова, изпълнителен директор на Българската асоциация на металургичната индустрия, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

“Надяваме се, че нещата няма да се развиват така бързо, поне за металургията... Това все пак е технологичен отрасъл. Повечето служители са извън цеховете, има възможност да се спазва дистанция”, обясни Паунова.

Тя добави, че въпреки това проблемите са големи, тъй като заболяването на хората води до невъзможност да се обслужва производството.

“Няма капацитет, който да замести наличните служители”.

Експертът посочи, че за момента секторът решава част от проблемите с намалено работно време, в случаите, в които е възможно, като иначе са предприети препоръчаните от правителството мерки.

“Самите работни места в момента не са оголени, но предприятията започват да чувстват много големи проблеми, свързани с глобалната икономика”, каза Паунова. Тя изрази очаквания проблемите за сектора да се увеличават заради спрените мощности в автомобилната индустрия.

“Не можем да преминем към спиране на производство, защото това означава милиарди за възстановяване. Пещите могат да минат на тих режим, но това значи огромни разходи”, обясни експертът и добави, че подобни стъпки може да има в Европа, но у нас са трудни за изпълнение.

“България може да предприеме мерки, с които да облекчи фирмите, които не могат да спрат производство”.

Гостът отбеляза, че индустрията е многопластова, а взимането на мерки и прехвърлянето на опита на една страна в друга не е най-добрата възможност.

“Трябва да има много внимателна оценка на възможните помощи и те да бъдат разпределени съразмерно и съобразно потребностите на отделните сектори”.

“Предприятия имат проблеми с осигуряването на помощни материали - маски, дезинфектанти и др... Трябва да има разпределение, това е изключително важно”, каза още Паунова.

Изпълнителният директор на Българската асоциация на металургичната индустрия коментира и случващото се в “Стомана Индъстри” АД. Целия разговор вижте във видео материала.