Eвродепутатите призовават страните от ЕС да оставят вътрешните граници отворени

687 евродепутати участваха в първото гласуване по време на извънредната пленарна сесия

19:04 | 26 март 2020
 Снимка: Европейски парламент
Снимка: Европейски парламент

В рамките на днешния ден 687 евродепутати участваха в първото гласуване чрез „неотложна процедура“ на първата група мерки, предложени от Европейската комисия за подпомагане на държавите членки за справяне с пандемията по ефикасен и координиран начин. Те призоваха страните от ЕС да си сътрудничат и да оставят вътрешните граници отворени, за да може да се доставят медицинското оборудване и стоки. Резултатите от вота ще бъдат обявени по-късно днес. 

Откривайки дебата, председателят на Европейския парламент Давид Сасоли отново заяви, че институцията няма да престане да работи, въпреки пандемията.

"Това е единственият начин да служим на хората, да обслужваме нашите общности и здравни работници, които се жертват в болниците в цяла Европа", заяви Сасоли.

Подчертавайки необходимостта от общи действия и запазване на единния пазар, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви:

„Когато имахме нужда да работим в духа „един за всички, всички за един“, мнозина отговориха, че ще се погрижат само за себе си. Но сега нещата се подобряват. Свободното движение на стоки и услуги е единственият начин да се доставят стоки на местата, където те са необходими. Няма смисъл от поставянето на бариери между нас! Гражданите на Европа ще запомнят решенията и действията, които предприемаме днес".

Според Естебан Гонсалес Понс (ЕНП, Испания) "всички имаме нужда от тази Европа, която излиза на балкона си всяка вечер в подкрепа на здравните работници“. Той повтори призива на председателя на Комисията средствата да бъдат насочени към местното здравеопазване и да се гарантира свободният поток на медицинско оборудване и стоки. 

„Днешните решения са само една първа стъпка“, заяви Хавиер Морено Санчес (С&Д, Испания), подчертавайки също необходимостта да бъдат предложени мерки от типа на плана „Маршал“ за ЕС, финансиран от нов общ Европейски дългов инструмент, както и Европейски фонд за безработица, който да смекчи икономическите и социалните последици от кризата, причинена от COVID-19 .

„Ако Европа означава икономическа и парична солидарност, то здравната солидарност е още по-необходима“, заяви Доминик Рике (Обнови Европа, Франция). Той подкрепи приемането на мерки срещу празните полети и заяви, че добре организираните вериги за доставки са начинът да се стабилизира Европа и да се води борбата срещу болестта. „ Искам този афоризъм да важи за Европа и нейните граждани: това, което не ни убива, ни прави по-силни“, заключи той.

Никола Бе (ИД, Франция) разкритикува отговора на ЕС:

„Изправени сме пред голямо предизвикателство и вие отсъствате. Европейската комисия изложи европейците на риск. ЕС не е способен дори да координира мерките, взети от страните членки. Кризата с пандемията от COVID-19 е пирон, може би последният, в ковчега на една импотентна бюрокрация“, заяви той.

"Благодарностите не са достатъчни", каза Ска Келер (Зелените/ЕСА, Германия) и призова помощта да бъде разширена и до Западните Балкани. Зелените призоваха за финансова помощ на хора, които са загубили доходите си, и за гарантиране на стабилността на страните от ЕС чрез „корона-облигации“. Тези извънредни времена „не са повод за подкопаване на системата на контрол и баланс“: правителствата трябва да останат под контрола на националните парламенти, добави тя.

Дерк Ян Епин (ЕКР, Нидерландия) предложи различен прагматичен отговор на кризата:

„Новите еврооблигации или „корона-облигации“ няма да бъдат ефективен начин за съживяване на европейската икономика. Хората имат спешна нужда от пари в брой. Вместо това националните централни банки трябва да осигурят кредит с нулев лихвен процент на нашите граждани и фирми.“

„Една Европа, която защитава, би се погрижила за своите основни работници. Вместо да аплодираме здравните работници, касиерите, хората, от които зависи нашия живот, нека им помогнем“, заяви Манон Обри (ЕОЛ/ СЗЛ, Франция), и настоя за споделяне на производството на здравно оборудване и за ясна и координирана стратегия за премахване на извънредното положение в държавите членки.

Bloomberg TV Bulgaria припомня, че Испания за пореден ден регистрира много висок брой на нови случаи. В рамките на деня страната потвърждава за близо 7 хил. заразени и общият им брой вече е над 56 хил. В световен мащаб случаите на коронавирус са почти половин милион, а жертвите са над 22 хил., показват данни на Световната здравна организация.