Адвокат: Държавата трябва да подпомогне и самонаетите лица

Райна Аврамова, адвокат, Бизнес старт, 27.03.2020

11:22 | 27 март 2020

За нас адвокатите се промени ежедневието в работата ни. Само определен род дела се разглеждат към момента, което възпрепятства функционирането на правосъдната система и защитата на правата и интересите на всички български граждани. Това каза адвокат Райна Аврамова, в предаването "Бизнес старт"  с водещ Живка Попатанасова.

"Документи се получават на входовете на съдилищата. Адвокатите, които гледат наказателни дела, разглеждат мерките на задържаните по скайп". 

Тя обясни, че изявлението на финансовия министър Владислав Горанов, в което нарича всички самоосигуряващи се лица маргинали, е провокирало адвокатите да се обърнат с призив да бъдат подпомогнати по същия начин, както ще бъдат подпомогнати и лицата на трудов договор. 

"Европейската комисия отбелязва, че в сегашната ситуация е необходимо да бъдат взети мерки за намаляване на въздействието върху заетостта, като се подпомогнат не само наетите по трудов договор лица, но и самонаетите лица". 

Тя уточни, че адвокатите не искат да получат нещо повече от всички останали граждани.

"Държим да получим финансова помощ от предвидената държавна субсидия в размер на 60% от средния трудов или осигурителен доход на всеки един от нас, който е деклариран пред НАП, съгласно подадената данъчна декларация за 2019 г., или в размер на последния деклариран осигурителен доход за месеца, предхождащ обявяването на извънредното положение". 

По думите ѝ последиците за хората със свободни професии ще бъдат изключително тежки.

Вижте целия разговор във видеото.