Insider - архив

Неделя от 20 часа
Водещ: Бисер Варчев

Търговията на финансовите пазари не е хазарт

Бисер Варчев, Insider, 30.06.2019 г. Гост: Георги Христов, инвестиционен консултант и портфолио мениджър в Първа инвестиционна банка

21:00 | 30 юни 2019
Георги Христов, инвестиционен консултант и портфолио мениджър в Първа инвестиционна банка. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Христов, инвестиционен консултант и портфолио мениджър в Първа инвестиционна банка. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-големият съвет по отношение на защитата е хората да осъзнаят, че търговията на финансовите пазари не е хазарт. На финансовите пазари трябва да се влиза, търсейки и поемайки риск, но преценявайки очакваната възвръщаемост. Това заяви Георги Христов, инвестиционен консултант и портфолио мениджър в Първа инвестиционна банка, в предаването "Insider" с водещ Бисер Варчев.

"От доста време насам имаме отрицателни лихви, дълг без стойност и изливане на ликвидност, най-вече от страна на централните банки. Спестителите са  притиснати до стената. Спестявайки при отрицателна доходност, губиш пари. Прекрасен вариант, за да се потърсят алтернативи във форми на инвестиции. След безумно дългия тренд на фондовите пазари трябва да настъпи реализация на печалбите".

Големите играчи ще трябва да започнат да затварят позиции и ще трябва да ги продадат на някого, твърди Христов. Всички, които са купували като тях, също ще трябва да продадат, но няма да има на кого. И тогава ще изпаднем в неприятна ситуация, казва специалистът. Цялата тази схема заедно с действията на централните банки ще създаде хронична пазарна неефективност. Проблемът е не в лихвите, а че много от централните банкери се превърнаха в политически фигури, добави още той.

"Политиката с чиста икономика и банкерство в комбинация води до гафове. С активното управление на средства и правилното управление на риска можем да предпазим клиента и себе и от големи загуби. Подход срещу колапс може да бъде спазването на съотношение между очакваната доходност и риска. Добрият тренд създава импулс и с постоянното влизане на нови играчи по тренда и импулсът се засилва. Това е и път за създаване на балони.".

За да се избегне рискът в турбулентен момент, ако някой не иска да затварят позиции, трябва да заеме къса позиция по някой мечи фонд спрямо индекс, например, подчерта гостът. Другият вариант е със CFD. По думите му трябва да се избегне емоцията, копирането и нарцисизма. Това става със знания и самоконтрол. Аз търся пазарно неутралния подход, заключава Георги Христов.